Od svih članica EU, cijene stanova najviše rastu u Hrvatskoj

Stambeni prostor u Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine za 13,7 posto skuplji u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je u prvom kvartalu bio 14 posto skuplji.

Stambene nekretnine su u eurozoni u drugom tromjesečju bile jeftinije za 1,7 posto nego u istom periodu prošle godine, a u EU za 1,1 posto (Pixsell)

Hrvatska je i u drugom tromjesečju zadržala čelnu poziciju među članicama Evropske unije u kojoj su stambeni „kvadrati“ imali najveći skok, pokazali su podaci Eurostata, evropskog statističkog ureda.

Stambene nekretnine su u eurozoni u drugom tromjesečju bile jeftinije za 1,7 posto nego u istom periodu prošle godine, a u EU za 1,1 posto, prenijela je Hina.

Cijene stambenih „kvadrata“ pale su na oba područja prvi puta od početka 2014. godine, napominje Eurostat. Prethodno, u prvom tromjesečju su porasle za 0,4 posto u eurozoni i za 0,8 posto u EU.

Cijene najviše padaju u Njemačkoj i Danskoj

Najviše je u periodu od aprila do juna, prema Eurostatu dostupnim podacima, poskupio stambeni prostor u Hrvatskoj – za 13,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, nakon 14-postotnog skoka u prvom tromjesečju.

Slijede Bugarska i Litvanija s rastom cijena nekretnina u drugom tromjesečju za 10,7 odnosno za 9,4 posto.

Stambeni prostor pojeftinio je u devet zemalja, a najviše u Njemačkoj – za 9,9 posto i Danskoj – za 7,9 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Izvor: Agencije