Niže cijene u Crnoj Gori za gotovo 150 proizvoda

Prvi krug akcije ‘Stop inflaciji’ je trajao od kraja marta do kraja juna.

Svi proizvodi koji su na akciji će biti obilježeni u prodavnicama (Arhiva)

U Crnoj Gori od ponedjeljka počinje drugi krug akcije “Stop inflaciji” tako da će cijene više od 150 proizvoda biti snižene, prenosi Beta.

Crnogorski trgovci odreći će se procenta marže, dogovoreno je da se radi sa maksimalno pet procenata marže a negdje i manje, kazao je ministar ekonomije Goran Đurović, najavljujući akciju koja će trajati do kraja godine.

“U ovoj akciji bit će, što se tiče velikih trgovačkih lanaca, sniženo minimum 100 artikala iz svih robnih grupa. Što se tiče malih prodavnica, one će se kretati do 50 artikala, ali imamo i lance koji su sa 150 artikala izašli u novoj akciji ‘Stop inflaciji’, a nagovijestili su da će proširiti bazu proizvoda na preko 200”, rekao je Đurović.

Posebno obilježeni artikli

Svi proizvodi koji su na akciji će biti obilježeni u prodavnicama.

Prvi krug akcije “Stop inflaciji” je trajao od kraja marta do kraja juna.

Cijene hrane u Crnoj Gori od jula 2019. godine, prema podacima Monstata, više su za 44 posto i nastavljaju rasti. Trgovci za to krive uvoznike i rast troškova, iako prema poreskim prijavama njima značajno raste i prihod i profit.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je doneseba odluka da će biti smanjene akcize za gorivo ako se nastavi trend rasta, što znači da će cijene goriva biti zamrznute na ovom nivou. Od početka godine gorivo je u Crnoj Gori poskupjelo 12 puta. Litar BMB 98 košta 1,73 eura, BMB 95 1,69 eura, a eurodizela 1,65 eura.

Poskupljenje struje

Damjanović je najavio i kako će u slučaju da dođe do poskupljenja struje, Vlada dijeliti vanrednu pomoć ugroženim kategorijama stanovništva, kao i da je Vlada spremna ponovo predložiti Skupštini snižavanje stopa PDV-a na osnovne prehrambene artikle, ali i da je za to potrebno da parlament počne funkcionirati.

Elektroprivreda Crne Gore i pored najava da će godinu završiti sa 100 miliona eura dobiti od nove godine namjerava povećavati cijenu struje i već je uputila zahtjev regulatoru.

Izvor: Agencije