MMF: Spor oporavak svjetske ekonomije

Međunarodni zajmodavac podigao je u najnovijem izvještaju prognozu rasta američke ekonomije, a snizio je prognoze za Kinu i eurozonu.

MMF je snizio i procjene rasta ekonomije eurozone, na 0,7 posto u 2023, i na 1,2 posto u 2024, istakavši razlike u grupi velikih ekonomija (Reuters)

Svjetska ekonomija oporavlja se od posljedica pandemije, ruske invazije na Ukrajinu i krize troškova života, ali rast je spor i neujednačen, a razlike sve veće, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u jesenjim prognozama, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Međunarodni zajmodavac podigao je u najnovijem izvještaju prognozu rasta američke ekonomije, a snizio je prognoze za Kinu i eurozonu.

Procjenjuju kako će privreda Sjedinjenih Američkih Država u ovoj godini porasti za 2,1 posto, što je za 0,3 postotna boda snažnije no što su bili izračunali u julu. U 2024. aktivnost bi trebala porasti za 1,5 posto, procjenjuju, podigavši dosadašnju prognozu za pola postotog boda.

Kini prognoziraju rast aktivnosti za pet posto u ovoj i za 4,2 posto u idućoj godini, blago snizivši dosadašnje procjene u prvom redu zbog krize u sektoru nekretnina i slabe inozemne potražnje. Peking je već intervenirao u sektor nekretnina, ali mjere moraju biti odlučnije kako se taj problem ne bi proširio i zaoštrio, rekao je glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas.

Pad aktivnosti Njemačke

MMF je snizio i procjene rasta ekonomije eurozone, na 0,7 posto u 2023, i na 1,2 posto u 2024, istakavši razlike u grupi velikih ekonomija.

Tako će Njemačka bilježiti pad aktivnosti u ovoj godini, za 0,5 posto, zbog podignutih kamatnih stopa i slabije potražnje iz trgovinskih partnera, dok je inozemna potražnja za francuskom robom ojačala, primjećuju u MMF-u.

I dalje MMF očekuje da će globalna ekonomija u 2023. porasti za tri posto, kao što je procijenio u julu. Snizio je pak blago, za 0,1 postotni bod, smanjio julsku prognozu za 2024. i sada očekuje rast po stopi od 2,9 posto. Snažniji rast prigušuju dugotrajne posljedice pandemije, ruski rat u Ukrajini i pojačana fragmentacija, kažu u MMF-u, izdvajajući i podizanje kamatnih stopa, ekstremne vremenske prilike i ukidanje fiskalnih potpora.

Izvor: Agencije