Manjak radne snage i na Kosovu: Posao za radnike iz Bangladeša, Nepala, Turske

Ekonomskom krizom je izvršna vlast trebala upravljati na bolji način, smatra Lulzim Rafuna, predsjednik Privredne komore Kosova.

Prema zvaničnim podacima za 11 mjeseci 2022. godine, godine stopa inflacije na Kosovu je iznosila u prosjeku 11 posto (Ilustracija)

Zbog nedostataka kvalifikovanog osoblja mnoga preduzeća na Kosovu su prinuđena primati radnike iz zemalja poput Nepala, Turske i Bangladeša, izjavio je Lulzim Rafuna, predsjednik Privredne komore Kosova (PKK).

Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku, Kosovo je tokom 2021. godine napustilo više od 42.000 građana, među kojima i značajan broj zaposlenih u privatnim preduzećima, tako da su se tokom prošle godine kosovske kompanije suočavale sa nedostatkom kvalifikovanih radnika.

Zbog takve situacije, prema riječima direktora PKK-a, mnoge firme su prinuđene da se reorganizuju i osiguraju novu opremu koja manje zavisi od ljudskog faktora.

Kosovo kao ‘tranzitna zemlja’

“Mnoge kompanije su počele da razmišljaju i počele su da uvoze radnu snagu iz nekih drugih zemalja, poput Bangladeša, Turske, Nepala… ali i to je samo po sebi izazov jer ti radnici koji dolaze rade na Kosovu, pronalaze prvu priliku da napuste Kosovo. To znači da Kosovo vide više kao tranzitnu zemlju nego zemlju u kojoj će ostati i raditi duže”, naglasio je Rafuna, prenijela je Beta.

On je od predstavnika institucija Kosova zatražio da bolje upravljaju ekonomskom krizom.

“Ekonomskom krizom je izvršna vlast trebala upravljati na bolji način, iz razloga što je trebala donijeti  ekonomski paket koji bi omogućio i privredi i građanima da se bore protiv inflacije”, rekao je Rafuna.

Prema zvaničnim podacima za 11 mjeseci 2022. godine, stopa inflacije na Kosovu je iznosila u prosjeku 11 posto.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada