Norveška očekuje rekordan izvoz plina u ovoj godini

Norveška je ove godine postala najveći opskrbljivač Evrope plinom, pretekavši Rusiju i prije prošlosedmičnog zatvaranja plinovoda Sjeverni tok 1.

Gasscoov sistem plinom iz cjevovoda opskrbljuje Veliku Britaniju, Njemačku, Belgiju i Francusku (EPA)

Norveški sistem za izvoz plina trebao bi u Evropu isporučiti rekordne količine energije u ovoj godini, nakon septembarske pauze radi održavanja, rekao je šef operatora plinovodnog sistema Gassco.

Norveška je ove godine postala najveći opskrbljivač Evrope plinom, pretekavši Rusiju i prije prošlosedmičnog zatvaranja plinovoda Sjeverni tok 1, prema podacima Refinitiv Eikona.

Gasscoov sistem plinom iz cjevovoda opskrbljuje Veliku Britaniju, Njemačku, Belgiju i Francusku, navodi Reuters, dodajući da je kompanija ove godine odgodila ljetno održavanje kako bi osigurala opskrbu s obzirom na smanjene isporuke iz Rusije.

Rekordne količine norveškog plina

“Ovo ljeto isporučili smo (količinu plina) kakvu bismo obično dostavljali u zimskim mjesecima”, rekao je izvršni direktor Gassca Frode Leversund, prenijela je Hina.

Norveška će u 2022. plinovodima isporučiti više od 117 milijardi kubnih metara plina, što je novi godišnji rekord, u odnosu na prošlogodišnjih 113,2 milijardi kubnih metara, dodao je Leversund.

Gasscoove ukupne kapacitete mogao bi, po njegovim riječima, povećati i novi plinovod Baltic Pipe, koji će Norvešku preko Danske povezati s Poljskom, a trebao bi početi s radom u oktobru.

Koliki će tačno biti efekt dodavanja cijevi bit će poznato tek kada plinovod počne s radom, napomenuo je čelnik norveške kompanije.

Prema službenim prognozama iz maja, ukupna norveška proizvodnja, uključujući i ukapljeni prirodni plin, mogla bi ove godine porasti za osam posto, na 122 milijardi kubnih metara.

Izvor: Agencije