Članice EU-a odobrile namet na ekstra profit

Ministri energetike iz 27 zemalja Evropske unije odobrili su mjere za obuzdavanje skoka cijena energije koji podstiče rekordan rast inflacije i prijeti recesijom.

Postignut je sporazum o mjerama za ublažavanje visokih cijena električnih energije (EPA)

Zemlje članice Evropske unije u petak su se dogovorile da uvedu vanredni namet na ekstra profite energetskih kompanija i počele su razgovore o svojim sljedećim potezima za rješavanje energetske krize u Evropi, među kojima je i prijedlog o ograničenju cijene plina u cijelom bloku.

Ministri energetike iz 27 zemalja EU-a sastali su se u Briselu, gdje su odobrili mjere predložene ranije ovog mjeseca za obuzdavanje skoka cijena energije koji podstiče rekordan rast inflacije i prijeti recesijom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ublžavanje visokih cijena struje

Češko predsjedništvo EU-a je saopćilo da su ministri postigli sporazum o mjerama za ublažavanje visokih cijena električne energije.

Postignut je sporazum o “obaveznom smanjenju potražnje za strujom, o ograničenju tržišnih prihoda proizvođača električne energije čiji su operativni troškovi ispod cijena struje na tržištu i o solidarnom doprinosu proizvđača fosilnih goriva”, navelo je češko predsjedništvo na svom Twitter profilu.

Izvor: Agencije