Cijena gasa u Bugarskoj uskoro viša za 60 posto

Razlog poskupljenja su visoke cijene po kojima državna kompanija ‘Bulgargaz’ kupuje plavo gorivo; dok cijene na evropskim tržištima gasa premašuju 171 euro za MWh, u Bugarskoj bi bile oko 153 eura.

Komisija za regulativu u sektoru energije i voda tek treba da zakaže datum za javnu raspravu o prijedlogu 'Bulgargaza' (EPA)

Bugarska gasna kompanija “Bulgargaz” je potvrdila svoju procjenu o poskupljenju prirodnog gasa i predlaže da u augustu ona bude 297,89 leva (152,69 eura) po megavatsatu (MWh), prema informaciji objavljenoj na stranicama kompanije.

Prijedlog “Bulgargaza” predstavlja povećanje od 60-ak posto u odnosu na julsku cijenu, prenosi bugarski portal Novinite, na kojeg se poziva Tanjug.

Predložena cijena po kojoj „Bulgargaz” prodaje prirodni gas krajnjim snabdjevačima i subjektima koji posjeduju dozvolu za proizvodnju i prijenos toplotne energije ne uključuje akcize i PDV, napominje se u tekstu.

Poskupljenje prolongirala politička kriza

Razlog poskupljenja su visoke cijene po kojima ta državna kompanija kupuje plavo gorivo. Poređenja radi, cijene na evropskim tržištima gasa za isporuke u augustu 2022. premašuju 171 euro za MWh, obrazložio je “Bulgargaz”.

Komisija za regulativu u sektoru energije i voda (EVRC) tek treba da zakaže datum za javnu raspravu o prijedlogu “Bulgargaza”.

Cijena gasa u Bugarskoj za august je već trebala biti odobrena, ali je 21. jula Ustavni sud proglasio neustavnim imenovanje sada već bivšeg predsjednika EVRC-a Stanislava Todorova. Poslije višednevne političke napetosti, Narodna skupština je vratila bivšeg šefa Ivana Ivanova na čelo regulatornog tijela za energetiku, navodi se u informaciji.

Izvor: Agencije