Suočene s nedostatkom radnika japanske kompanije dižu plate

Japanske kompanije su obično izbjegavale povećanje plata jer je višedecenijska deflacija otežavala da veće troškove prenesu na potrošače.

Starenje japanske populacije i opadanje broja radnika koje godinama muči treću po snazi svjetsku ekonomiju (EPA)

Sve više velikih japanskih kompanija podiže plate kako bi privukle radnike i izašle na kraj sa hroničnim nedostatkom osoblja, nakon više decenija stagniranja zarada zbog deflacije, pokazala je anketa Reutersa.

Ipak, korporativna anketa britanske agencije otkriva da povećanje plata još uvijek nije primarna taktika kompanija, već digitalizacija za koju kažu da je najpopularnija među brojnim mjerama koje koriste za rješavanje krize radne snage.

Japanske kompanije su obično izbjegavale povećanje plata jer je višedecenijska deflacija otežavala da veće troškove prenesu na potrošače. To bi se sada moglo promijeniti, jer dvostruki udar – u vidu rasta cijena robe i slabiji jen – podižu troškove i pojačavaju pritisak na radnike.

Spremnost na promjenu

Anketa, provedena među 495 velikih nefinansijskih kompanija od 2. do 12. augusta, ukazala je na rastuću spremnost kompanija da ponude veće plate.

Za povećanje zarada ili početnih plata izjasnilo se 44 posto ispitanika, kao za jednu od taktika koju će primijeniti, naspram samo 25 posto kompanija koje su u korporativnom istraživanju iz 2017. rekle da će povećati plate.

Čak 59 procenata učesnika ankete izabralo je digitalizaciju kao jednu od ključnih mjera za rješavanje problema deficita radne snage.

Starenje populacije kao problem

Većina kompanija, njih 54 posto, navela je da se suočava s krizom radne snage, pri čemu je taj nedostatak najizraženiji među neproizvodnim firmama, od kojih je 59 posto navelo da su u problemu sa osobljem.

Među mjerama za koje su se kompanije založile za ublažavanje problema manjka radnika su i poboljšanje radnog okruženja, zapošljavanje tokom cijele godine i odgađanje odlaska u penziju kako bi potakli starije da rade do poznijih godina života.

Starenje japanske populacije i opadanje broja radnika koje godinama muči treću po snazi svjetsku ekonomiju, služilo je kao opomena drugim naprednim ekonomijama, uključujući i Evropu, koje se sada suočavaju sa istim problemom.

Bez obzira na probleme, japanski kreatori politike se suzdržavaju da odobre veći obim imigracije. Ukupno 19 posto firmi je navelo da sada angažuje strane radnike, u poređenju sa 13 posto u anketi iz 2017. godine, navodi Reuters.

Izvor: Agencije