Inflacija u Sloveniji rekordnih 11 posto

Slovenija se suočava s najvećim mjesečnim i godišnjim rastom cijena nakon 1995. godine, a na to je uz cijene energenata najviše doprinijelo poskupljenje hrane.

Cijene roba na godišnjem su nivou u prosjeku porasle za 14,6 posto, a cijene usluga za šest posto (EPA)

Cijene životnih potrepština u Sloveniji u julu su povećane za jedan posto u odnosu na juni, dok rast cijena na godišnjem nivou iznosi 11 posto, koliko je i službena inflacija, objavio je statistički ured Slovenije.

To je najveći mjesečni i godišnji rast cijena u Sloveniji nakon 1995. godine, a na to je uz cijene energenata najviše doprinijelo poskupljenje hrane.

Porast cijena u Sloveniji mjeren harmoniziranim indeksom životnih potrepština koji primjenjuje Evropski statistički ured još je i veći i iznosi 11,7 posto, dok je u julu prošle godine iznosio samo dva posto, prenosi Hina.

Najviše poskupili energenti

Visokoj inflaciji su najviše pridonijeli energenti, koji su u prosjeku skuplji za deset posto u odnosu na stanje prije godinu dana.

Tekuća goriva u godinu dana poskupjela su za 49,7 posto, cijene hrane više su za 13,5 posto, dok je električna energije skuplja  za 30,4 posto.

Cijene roba na godišnjem su nivou u prosjeku porasle za 14,6 posto, a cijene usluga za šest posto.

Inflacija u Sloveniji, koja je od 2007. godine članica Evropske monetarne unije, trenutno je viša od od prosječne u eurozoni koja, po prvoj ocjeni koju je objavio Evropski statistički ured, iznosi rekordnih 8,9 posto, a čiji porast i dalje potiču u prvom redu visoke cijene energije.

Izvor: Agencije