Inflacija u Kanadi na najvišem nivou u protekle tri decenije

Sa 6.8 posto, inflacija je dosegla najviši nivo od 1991. godine te je premašila i očekivanja stručnjaka koji su u Bloombergovoj anketi predviđali da će iznositi 6.7 posto.

U Kanadi najviše rastu cijene smještaja, dok su cijene goriva neznatno opale (Bloomberg)

Inflacija potrošačkih cijena u Kanadi na najvišem je nivou u protekle tri decenije, što primorava centralnu banku ove zemlje da agresivno povećava kamate.

Prema Zavodu za statistiku Kanade, inflacija je skočila sa 6.7 na 6.8 posto u proteklom mjesecu te je time prešla cifru koju su predviđali ekonomisti u anketi koju je proveo Bloomberg.

Cijena osnovnih životnih potrepština je porasla za 4.23 posto i na najvećem je nivou od 1990. godine.

Što se tiče berze, tržište je ostalo poprilično stabilno, uz male promjene i dalje se trguje kanadskom valutom po kursu od utorka.

Prema posljednjim informacijama, inflacija raste brže nego što vlast može donijeti mjere. Guverner Tiff Macklem se nalazi u nezavidom položaju i mora donijeti brze i pametne odluke kako bi “ugasio požar” koji je zahvatio ekonomiju.

Trenutno najviše rastu cijene smještaja, dok su cijene goriva neznatno opale. Cijene hrane također rapidno rastu za nekih 8.8 posto u odnosu na april, a za 9.7 posto u odnosu na prošlu godinu. Ovo je najveći rast cijena još od 1981. godine.

Veća inflacija od očekivane

Postoje određeni znakovi ublažavanja pritiska iz mjeseca u mjesec, iako su dobici i dalje historijski visoki. U aprilu su cijene porasle za 0,6 posto u odnosu na očekivanja za rast od 0,5 posto, ali su pale s 1,4 posto u martu.

Međutim, očitavanje od 6,8 posto možda ne predstavlja vrhunac godišnjeg rasta cijena, s obzirom na to da su cijene goriva porasle od prošlog mjeseca, a neki ekonomisti nagađaju da bi inflacija mogla premašiti 7 posto.

Također postoje znakovi da se uvezena inflacija nastavlja uz rast troškova usluga od 4,6 posto u odnosu na godinu ranije, najbržim tempom od 1991. godine.

Zbog porasta inflacije Banka Kanade postala je meta kritika, a neki političari kritikuju Macklema da ne donosi pravovremene odluke.

Centralna banka uporno nije uspijevala predvidjeti rastuće inflatorne pritiske, stavljajući inflaciju daleko iza krivulje kamatnih stopa. U svojim tromjesečnim prognozama prošlog mjeseca, centralna banka je prognozirala inflaciju u prosjeku od 5,7 posto u prvoj polovini 2022. godine.

Veća inflacija od očekivane također može značiti da će oporavak i pad cijena ići sporije nego se to očekivalo.

Izvor: Agencije