Najtraženija zanimanja u BiH – IT stručnjaci, prodavači, konobari…

Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za tržište rada, situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima u Bosni i Hercegovini slična je već nekoliko godina.

Po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, ali je zbog hiperprodukcije tog kadra njih i najviše na evidencijama nezaposlenih (EPA - Ilustracija)

Najtraženija zvanja u Bosni i Hercegovini su ona vezana za IT sektor (IT inženjer, softver inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine – specijalista, javlja Fena.

Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za bosanskohercegovačko tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa, evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

Osim spomenutih zvanja, a kada je riječ o visokoobrazovanim osobama (VSS), po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, ali je zbog hiperprodukcije tog kadra, kažu u Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, njih i najviše na evidencijama nezaposlenih.

Školovani konobari posebno traženi

“Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima. Također, veliki broj je i profesora engleskog jezika, te profesora razredne nastave”, navodi Muamer Bandić, direktor Agencije.

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS), kako je dodao, jeste za prodavače i ugostitelje, posebno školovane konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u call centrima. Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara.

“Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane, najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom su prodavači, bravari, automehaničari, frizeri”, dodao je Bandić.

Izvor: Agencije