Narudžbe ruskog plina preko ukrajinske tranzitne stanice pale na nulu

Ukrajina je najavila da će obustaviti protok plina kroz tranzitnu tačku ‘Sohranovka’ preko koje je dopremana trećina plina iz Rusije u Evropu, najavljujući da će tokove plina premjestiti drugdje.

Ukrajina je važna tranzitna ruta za prenos ruskog plina prema Evropi (Reuters)

Narudžbe za 11. maj koje se odnose na tranzit ruskog plina preko Ukrajine na ulaznoj stanici “Sohranovka” pale su na nulu, pokazali su u srijedu podaci ukrajinskog operatora plinovoda, a nakon najave Kijeva o zatvaranju tog distributivnog pravca, javlja Reuters.

Ukrajina je prethodno najavila da će obustaviti protok plina kroz tu tranzitnu tačku preko koje je dopremana gotovo trećina plina iz Rusije u Evropu, okrivljujući Moskvu za to i najavljujući da će tokove plina premjestiti negdje drugdje.

Plinovod preko “Sohranovke” prolazi kroz ukrajinsku regiju Lugansk, čiji je dio pod kontrolom proruskih separatista.

Ukrajina se poziva na ‘višu silu’

Ukrajinski operator plinovoda GTSOU potvrdio je da će od srijede zaustaviti isporuke putem te rute, pozivajući se na “višu silu”, klauzulu na koju se kompanija može pozvati kada je pogođena nečim što je izvan njezine kontrole.

No Gazprom, kompanija pod kontrolom Kremlja koja ima monopol na izvoz plinovodom, rekla je da je “tehnološki nemoguće” prebaciti sve količine plina na drugu tačku interkonekcije zapadnije, kao što je GTSOU predložio.

Podaci pokazuju da su zahtjevi za tranzitom ruskog plina u Evropu preko Ukrajine na zapadnijoj ulaznoj tački “Sudža” u srijedu iznosili gotovo 72 miliona kubnih metara.

Važna tranzitna ruta

Uprkos ruskoj invaziji koja je počela 24. februara, Ukrajina je i dalje važna tranzitna ruta za prijenos ruskog plina prema Evropi.

Prethodno je GTSOU objavio da ne može nastaviti s radom na kompresorskoj stanici “Novopskov” zbog “miješanja okupatorskih snaga u tehničke procese”, prenosi Hina.

Kompresorska stanica “Novopskov” na istoku Ukrajine pala je u ruske ruke nedugo nakon početka invazije.

Izvor: Agencije