Draghi pozvao Evropu da obrađuje svu raspoloživu zemlju

Prema postojećim praksama u Evropskoj uniji, 10 posto zemljišta namjerno je ostavljeno neobrađeno, ali se to mora promijeniti radi smanjenja ovisnosti o uvozu poljoprivrednih proizvoda.

Ne zna se da li bi Ukrajina, jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja, mogla spasiti bilo šta u ovoj sezoni sjetve (AP)

Italijanski premijer Mario Draghi pozvao je Evropu da “obradi cjelokupno raspoloživo zemljište”  što smatra djelimičnim rješenjem za smanjenje uvoza poljoprivrednih proizvoda, posebno ruske pšenice, zbog rata u Ukrajini, javlja AP.

Draghi je podsjetio kako je, prema postojećim poljoprivrednim praksama u Evropskoj uniji, 10 posto zemljišta namjerno ostavljeno neobrađeno, ali se to mora promijeniti radi smanjenja ovisnosti o uvozu poljoprivrednih proizvoda.

Pomoć Kanade, SAD-a i Argentine

Ne zna se da li bi Ukrajina, jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja, mogla spasiti bilo šta u ovoj sezoni sjetve, prenosi Beta.

Draghi očekuje da će Zapadna Evropa od Kanade, SAD-a i Argentine tražiti da pomognu u nadoknadi manjka uvoza hrane iz Ukrajine i Rusije.

Izvor: Agencije