Inflacija u Japanu najviša u posljednjih 40 godina

Cijene su u novembru porasle za 3,7 posto usred sve većih očekivanja da će Centralna banka ukinuti velike poticaje.

Cijene su najviše skočile za prerađenu hranu, a također su bile više za električnu energiju i trajnu robu poput klima uređaja (Reuters)

Inflacija u Japanu dosegla je najviši nivo u četiri desetljeća, povećavajući pritisak na Centralnu banku da ukine velike poticaje.

Djelomično potaknute višim troškovima energije, cijene su u novembru porasle najbržim tempom od 1981. godine, pokazuju posljednji podaci, piše Al Jazeera English.

Temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene svježe hrane, porasla je prošlog mjeseca za 3,7 posto u poređenju s prethodnom godinom, pokazuju podaci koje je objavilo japansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Cijene su najviše skočile za prerađenu hranu, a također su bile više za električnu energiju i trajnu robu poput klima uređaja.

Iako niži od vrtoglavo visoke inflacije koja pogađa potrošače u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i drugim državama, rast cijena daleko premašuje dugoročni cilj Banke Japana (BOJ) od dva posto inflacije.

Niske kamatne stope

Od 1990-ih, Japan se kretao između perioda spore inflacije i deflacije.

Za razliku od SAD-a i drugih ekonomija koje su ove godine naglo povećale kamatne stope kako bi se uhvatile u koštac s inflacijom, treća najveća svjetska ekonomija je krenula drugim putem i nastavlja da drži kamatne stope na ultra-niskim nivoima kako bi pokrenula rast.

“Prepreka za normalizaciju politike nije mala. Globalna ekonomija bi se mogla pogoršati u prvoj polovini sljedeće godine, što bi otežalo BOJ-u da preduzme korake koji se mogu protumačiti kao monetarno pooštravanje”, rekao je Takeshi Minami, glavni ekonomista istraživačkog instituta Norinchukin, agenciji Reuters.

BOJ je u utorak zapanjio tržišta prilagođavanjem svoje kontrole prinosa i omogućavanjem da dugoročne kamatne stope još više rastu, potez kojeg tržišni igrači vide kao uvod u dalje povlačenje ogromnog stimulativnog programa.

Guverner BOJ-a Haruhiko Kuroda, kojem mandat ističe u aprilu, rekao je da banka nema namjeru da poništi poticaje jer bi inflacija trebala usporiti na ispod dva posto sljedeće godine.

Analitičari očekuju reviziju prognoze

Ali oktobarski zapisnici su pokazali koliko njegovih kolega članova odbora prebacuje svoju pažnju na rizik od prekoračenja inflacije i izglede za povlačenje podsticaja.

„S obzirom na strukturne promjene kao što je pomak od globalizacije, prošla iskustva u Japanu možda neće nužno biti primjenjiva. Ne možemo isključiti mogućnost velikog prekoračenja inflacije”, rekao je jedan član u oktobarskom zapisniku.

Mnogi analitičari očekuju da će BOJ revidirati svoju sadašnju prognozu, napravljenu u oktobru, za usporavanje osnovne potrošačke inflacije na 1,6 posto u narednoj fiskalnoj godini nakon što je dostigla 2,9 posto u tekućoj fiskalnoj godini koja se završava u martu 2023.

Japanska ekonomija neočekivano se smanjila za 0,8 posto na godišnjem nivou u trećem tromjesečju jer su rizici globalne recesije i viši troškovi uvoza opteretili potrošnju i poslovanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije