Buffett zaradio 120 milijardi dolara zbog rasta vrijednosti Applea

Ovo je je jedna od najuspješnijih investicija koje je Berkshire Hathaway u vlasništu Warrena Buffetta napravio u posljednjoj deceniji, rekao je analitičar James Shanahan.

Buffettova kompanija je počela kupovati dionice Applea 2016. godine i u naredne dvije godine stekla vlasnički udio od pet posto (EPA)

Rast vrijednosti tehnološkog diva Applea, koji je premašio tržišnu kapitalizaciju od 3.000 milijardi dolara, donio je Warrenu Buffettu, američkom poslovnom magnatu, investitoru i predsjedniku Berkshire Hathawaya, zaradu od najmanje 120 milijardi dolara, javlja CNBC.

Buffettova kompanija je počela kupovati dionice Applea 2016. godine i u naredne dvije godine stekla vlasnički udio od pet posto – u iznosu od 36 milijardi dolara.

Vrijednost udjela se potom munjevito uvećala do 2022. i sada iznosi 160 milijardi dolara, jer se snažan rast cijene dionica tehnološkog diva nastavio i u Novoj godini.

Zarade i od velikih dividendi

“Bez sumnje, ovo je je jedna od najuspješnijih investicija koje je Berkshire Hathaway napravio u posljednjoj deceniji”, rekao je analitičar James Shanahan, prenosi Tanjug.

Osim zarade od ogromnog skoka cijene dionica kompanije Apple, investicija je za Berkshire Hathaway bila unosna i zbog velikih dividendi koje je redovno dobijao u iznosu od najmanje 775 miliona dolara godišnje.

Berkshire Hathaway je najveći Appleov dioničar izvan indeksne korpe dobavljača i fondova kojima se trguje na berzi.

Izvor: Agencije