OPEC plus povećava proizvodnju nafte od februara

Članica su odlučile držati se plana o postepenom povećanju proizvodnje, koja je smanjena prvih mjeseci pandemije.

Na londonskom tržištu cijena barela je u plusu u odnosu na početak godine za pet posto, a na američkom tržištu oko sedam posto
Cijene nafte su porasle više od 50 posto prošle godine (EPA)

Članice Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEC) i njihove saveznice odlučile su da povećaju proizvodnju u nadi da putovanja i potražnja za gorivom neće biti smanjeni uprkos naglom širenju omikron varijante korona virusa.

Takozvana grupa OPEC plus, koji čine 23 države, saopštila je da će od februara povećati proizvodnju nafte za 400.000 barela dnevno, piše agencija AP.

Članice OPEC-a, koje predvodi Saudijska Arabija, i njihove saveznice među kojima prednjači Rusija, odlučile su da se drže plana o postepenom povećanju proizvodnje nafte, koju su drastično smanjile tokom prvih mjeseci pandemije korona virusa, prenosi Beta.

Ublažena mnoga ograničenja

Odluka naftnog kartela sa sjedištem u Beču i njegovih saveznica u skladu je sa ranije dogovorenim pristupom da svakog mjeseca povećavaju proizvodnju za po 400.000 barela dnevno, dok ona sljedeće godine ne dostigne nivo iz vremena prije pandemije.

Nakon takve očekivane odluke, cijene nafte su porasle.

Cijene nafte su porasle više od 50 posto prošle godine, jer su mnoga ograničenja uvedena zbog pandemije ublažena.

Tržišta se smirila

Nakon prvih izvještaja o izrazito zaraznom omikron soju krajem novembra, cijene nafte su pale, kao i indeksi na berzama. Ali, cijene su se od tada oporavile, a tržišta su se smirila.

Članice OPEC-a su Alžir, Angola, Kongo, Ekvatorijalna Gvinea, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Saudijska Arabija, UAE i Venecuela.

Širu grupu OPEC plus čine još i Azerbejdžan, Bahrein, Brunei, Kazahstan, Malezija, Meksiko, Oman, Rusija, Sudan i Južni Sudan.

Te države nisu dio naftnog kartela, ali usklađuju proizvodnju nafte sa članicama OPEC-a.

Izvor: Agencije