WTO odobrio Kini uvođenje kompenzacione carine SAD-u

Odluka Svjetske trgovinske organizacije je donesena nakon desetodišnjeg spora koji je Peking pokrenuo zbog tarifa koje je SAD primijenio na određene kineske proizvode čija je proizvodnja subvencionirana.

Trgovina, Kontejneri, Roba
Kina se 2012. godine obratila WTO-u osporavajući carine SAD-a uvedene između 2008. i 2012. godine (AP)

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila je Kini uvođenje kompenzacione carine u iznosu od 645 miliona dolara na robu iz Sjedinjenih Američkih Država, javlja Reuters.

Odluka je donesena nakon desetodišnjeg spora, koji je Peking pokrenuo zbog tarifa koje je SAD primijenio na određene kineske proizvode čija je proizvodnja subvencionirana, prenosi Tanjug.

Kina se 2012. godine obratila WTO-u osporavajući carine SAD-a uvedene između 2008. i 2012. godine, uglavnom tokom mandata predsjednika Baracka Obame, na 22 kineska proizvoda – od solarnih panela do čelične žice, precizira se u informaciji.

Za SAD je to ‘duboko razočaravajuća’ odluka

Američka administracija je saopćila da je odluka WTO-a “duboko razočaravajuća” i naglasila potrebu za reformama WTO-a.

Glasnogovornik ureda američkog trgovinskog predstavnika Adam Hodge izjavio je da odluka WTO-a odražava pogrešna tumačenja Apelacionog tijela koja štete sposobnosti članica WTO-a da brane američke radnike i firme od kineskih subvencija koje narušavaju trgovinu.

Poručio je da ta odluka “jača potrebu za reformom pravila WTO-a i rješavanja sporova koji su korišteni za zaštitu kineske netržišne ekonomske prakse i podrivanje poštene, tržišno orijentirane konkurencije”.

Američki dužnosnici tvrde da Kina ima koristi od blažeg tretmana u WTO-u, dok subvencionira proizvedenu robu i plasira je na svjetsko tržište.

Za Kinu još jedna simbolična pobjeda

Kina je prvobitno zatražila od tročlanog vijeća WTO-a da joj dodijeli pravo na uvođenje carina na američku robu u vrijednosti od 2,4 milijarde dolara, što je beznačajno u odnosu na više od 300 milijardi dolara carine na kineske robe koje je nametnuo bivši američki predsjednik Donald Trump, od kojih je većina još uvijek na snazi.

Međutim, riječ je o još jednoj simboličnoj pobjedi Kine u WTO-u.

U novembru 2019. godine WTO je dodijelio Kini pravo na uzvratne carine od 3,58 milijardi dolara, nakon što je pronašao grešku u načinu na koji je Washington utvrdio da li se kineski proizvodi plasiraju na američko tržište.

Izvor: Agencije