J&J očekuje 3,5 milijarde dolara prihoda od prodaje vakcina

Konkurent Pfizer procijenila je da mu je cjepivo u prošloj godini donijelo 37 milijardi dolara prihoda, a i u Moderni trebao bi se mjeriti u više milijardi dolara.

Prihod Johnson & Johnsona od vakcina protiv COVID-19 prošle godine iznosio je 2,39 milijardi dolara (EPA)

Američka kompanija Johnson & Johnson je saopćila da u ovoj godini očekuje 3,5 milijardi dolara prihoda od cjepiva protiv COVID-19 zahvaljujući ublaženim problemima u nabavnom lancu i većoj potražnji.

Zbog kašnjenja isporuka i neujednačene potražnje J&J-ov je prihod od cjepiva protiv COVID-19 prošle godine iznosio 2,39 milijardi dolara, u odnosu na planiranih 2,5 milijardi dolara, prenosi Hina.

Ukupni prihod kompanije u prošloj godini porastao je 13,6 posto, na 93,8 milijardi dolara.

Kada se isključi prodaja i kupovina imovine, uvećan je 12,8 posto.

Prihod od prodaje lijeka protiv raka Imbruvica, kreiranog u saradnji s AbbVieom, porastao je 5,8 posto, na 4,36 milijardi dolara.

Pfizeru lani od vakcina 37 milijardi dolara

Lijek za Crohnovu bolest Stelara donio im je 9,13 milijardi dolara prihoda, za 18,5 posto više nego u 2020. godini.

Neto dobit porasla je u 2021. za 42 posto, na 20,9 milijardi dolara.

Očekuje se da će udio cjepiva u ukupnom prihodu biti mali jer ga J&J prodaje po cijeni koja ne garantira ogromnu zaradu.

Konkurent Pfizer procijenila je da mu je cjepivo u prošloj godini donijelo 37 milijardi dolara prihoda, a i u Moderni trebao bi se mjeriti u više milijardi dolara.

J&J trenutno radi na izdvajanju odjela za zdravlje potrošača i planira se usredotočiti na poslovanje s medicinskim uređajima i farmaceutskim proizvodima.

Izvor: Agencije