Britanska vlada pokušava istisnuti Kinu iz gradnje nuklearke

Kineska državna kompanija trenutno je vlasnik 20-postotnog udjela u projektu nuklearne elektrane Sizewell C u Suffolku.

Osim Sizewella C, ministri također planiraju blokirati planove CGN-a o izgradnji nuklearne elektrane i na istočnoj obali (Reuters)

Britanska vlada planira prodaju manjinskog udjela u novoj nuklearnoj elektrani institucionalnim investitorima ili listiranje na burzu kako bi iz tog projekta istisnula kinesku kompaniju China General Nuclear Power Group (CGN), objavio je Financial Times.

Kineska državna kompanija trenutno je vlasnik 20-postotnog udjela u projektu nuklearne elektrane Sizewell C u Suffolku, u istočnoj Engleskoj, koju će, kako je predviđeno, izgraditi francuski EDF za 20 milijardi funti uz podršku CGN-a, prenosi Reuters.

Vlada pregovara o tome da zadrži vlasnički udio dok ga ne bude mogla prodati institucionalnim investitorima, navodi Financial Times pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Ističe se i kako Velika Britanija također ispituje mogućnost listiranja svog udjela na burzi putem inicijalne javne ponude (IPO).

Bez komentara odgovornih

Britansko ministarstvo poslovanja potvrdilo je Financial Timesu da su u toku razgovori s EDF-om o udjelu CGN-a.

“CGN je trenutno dioničar kompanije Sizewell C do konačne vladine odluke o investiranju. Pregovori su u toku i finalna odluka još nije donesena”, rečeno je iz ministarstva.

Ministri također planiraju blokirati planove CGN-a o izgradnji nuklearne elektrane i na istočnoj obali, dodaje se u izvještaju.

Službena osoba u CGN-u, koju je kontaktirao Reuters, odbio je komentar. U britanskom Ministarstvu za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju i francuskom EDF-u nitko nije bio dostupan za izjavu.

Izvor: Agencije