Mitsubishi mora isplatiti odštetu žrtvama prinudnog rada

Zbog prinudnog rada tokom japanske okupacije Koreje, Mitsubishi mora isplatiti odštetu dvjema ženama što je izazvalo diplomatski spor Tokija i Seula.

Pojedinačna naknada za svaku od žena, koje su u devedestim godinama života, određena je na gotovo 178.000 dolara (Reuters - Ilustracija)

Japan je izrazio protest zbog južnokorejskog sudskog rješenja kojim je od kompanije Mitsubishi Heavy Industries zatraženo da proda imovinu kako bi isplatila odštetu dvjema ženama zbog prinudnog rada u tom konglomeratu tokom japanske okupacije Korejskog poluotoka, javlja Reuters.

Japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi smatra da je presuda Okružnog suda u  južnokorejskom Daejeonu “čisto kršenje međunarodnog prava”.

“Moramo izbjeći ozbiljan udar na odnose Japana i Južne Koreje”, rekao je Motegi, dodajući da je odluka suda “zaista za žaljenje”, prenosi Tanjug.

Odnose između dvije države, pri čemu su obje važni saveznici SAD-a u tom dijelu Azije, opterećuje gorko breme japanske ratne okupacije. Veze su se pogoršale 2019. godine zbog spora oko kontrole izvoza koji se tek treba rješavati.

I sud, i kompanija bez komentara

Okružni sud u Daejeonu donio je odluku po kojoj Mitsubishi treba prodati dva patenta i dva pečata radi isplate odštete dvjema ženama za prinudni rad tokom rata, objavila je jedna organizacija za podršku ženama.

Pojedinačna naknada za svaku od žena, koje su u devedestim godinama života, određena je na gotovo 178.000 dolara, objavila je grupa za podršku žrtvama japanskog ratnog prinudnog rada.

Sud u Daejeonu i Mitsubishi Heavy Industries nisu bili dostupni za komentar koji je zatražio Reuters.

Izvor: Agencije