Boeing prvi put ostvario profit u jednom tromjesečju od 2019. godine

Boeing je zaradio 567 miliona dolara u drugom tromjesečju ove godine, dok je u istom periodu prošle godine izgubio 2,4 milijarde dolara.

Hiljade radnih mjesta ukinute su u Boeingu u posljednjih godinu i po dana jer je pandemija korona virusa smanjila u svijetu tražnju za novim avionima, a i avioni 737 MAX su bili prizemljeni (EPA)

Američka kompanija Boeing prvi put je prijavila da je ostvarila profit u jednom tromjesečju od 2019. godine.

Prihod je premašio očekivanja tog proizvođača aviona koji pokušava da se oporavi od najtežeg perioda od kada postoji, prenosi Beta.

Boeing je zaradio 567 miliona dolara u drugom tromjesečju ove godine, dok je u istom periodu prošle godine izgubio 2,4 milijarde dolara.

Analitičari su očekivali znatan gubitak, ali akcije Boeinga su u srijedu skočile pet posto.

Povratak aviona 737 MAX

Za neočekivano dobar rezultat u drugom tromjesečju, ključan je povratak aviona 737 MAX koji je privremeno bio povučen iz saobraćaja u svijetu zbog udesa dvije letjelice tog modela.

Hiljade radnih mjesta ukinute su u Boeingu u posljednjih godinu i po dana jer je pandemija korona virusa smanjila u svijetu tražnju za novim avionima, a i avioni 737 MAX su bili prizemljeni.

Boeing je na kraju 2019. godine planirao da smanji broj zaposlenih sa 161.000 na 130.000.

Međutim, rukovodstvo kompanije je u srijedu saopštilo da više ne planira otpuštanje, te će da zadrži sadašnjih 140.000 zaposlenih.

Izvor: Agencije