Ryanair tuži Veliku Britaniju zbog restriktivnih mjera za putovanja

Avio sektor zabrinut da bi mogao izgubiti još jedno ljeto zbog blokada britanske vlade, što znači još gubitaka radnih mjesta i sredstava. 

Očekuje se da će se tužbi pridružiti i druge aviokompanije (EPA)
Očekuje se da će se tužbi pridružiti i druge aviokompanije (EPA)

Irska aviokompanija Ryanair tužit će Veliku Britaniju zbog svog sistema „semafora“ za međunarodna putovanja, nadajući se time primorati vlasti na ublažavanje strogih restriktivnih mjera uvedenih zbog COVID-19.

Ryanair se udružio s grupacijom Manchester Airports Group (MAG), a tužbu bi visokom sudu u Engleskoj trebali predati u četvrtak, tražeći pojašnjenje oko transparentnosti tog sustava, priopćeno je iz MAG-a.

Očekuje se da će se tužbi pridružiti i druge aviokompanije.

Nekoliko sedmica prije vrhunca ljetne sezone, kad bilježi najveće prihode, taj je sektor zabrinut da bi mogao izgubiti još jedno ljeto zbog blokada britanske vlade, što znači još gubitaka radnih mjesta i sredstava.

Kritike sistemu “semafora”

Aviokompanije su više puta kritizirale vladin sistem „semafora“ za međunarodne destinacije, tvrdeći da je nepredvidljiv i nije utemeljen u nauci.

Britanske vlasti dopustile su putovanja od maja, nakon mjeseci općeg karantina, no obeshrabruju posjećivanje popularnih destinacija poput Španije, Francuske, Grčke, SAD-a ili Hrvatske, klasificirajući ih žutom bojom u svom sistemu.

Ta boja znači da pri povratku u Britaniju putnici moraju provesti 10 dana u karantinu i nekoliko se puta testirati na COVID-19. Samo nekoliko država označeno je zelenom bojom, a među njima nema članica Evropske unije.

Aviokompanije stoga svojom tužbom pozivaju vladu da jasnije objasni kako donosi odluke o kategorizaciji država zbog „dramatičnog“ utjecaja koje one imaju na zračni promet.

Izvor: Agencije

Povezane

Aerodromi u Bosni i Hercegovini zbog korona krize bilježe značajan pad putnika od oko 70 posto. Najlošije rezultate bilježi mostarski aerodrom, sa padom prometa od više od 95 posto. Bez pomoći države, teško bi preživeo krizu s obzirom na to da nema nijednu redovnu liniju, dok je ponovno uspostavljenje letova neizvesno. Prilog Ivana Pavkovića.   […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO