Dokazane rezerve velikih naftaša bit će iscrpljene za 15 godina

Obim novootkrivenih nalazišta u svijetu iznosio je u prvom kvartalu ove godine 1,2 milijarde barela ekvivalenta nafte, što je najmanje u posljednjih sedam godina.

Prodaja nafte i gasa i dalje će dominirati u poslovnim modelima vodećih evropskih kompanija, koje se sve više fokusiraju na energetsku tranziciju (EPA)

Dokazane rezerve nafte i gasa velikih naftnih kompanija troše se alarmantno brzo i suočavaju se sa rizikom da budu iscrpljene za manje od 15 godina, jer kapaciteti novih nalazišta ne mogu da nadoknade potrošene količine, upozorava norveška analitička kompanija Rystad Energy u najnovijoj analizi.

Grupa najvećih svjetskih proizvođača nafte, nazvana “Big Oil”, izgubila je prošle godine 15 posto rezervi u zemlji, a preostale količine će uz sadašnji tempo pumpanja biti potrošene za manje od 15 godina, osim ako grupa ne otkrije više novih komercijalnih nalazišta, navodi Rystad.

Ovaj zadatak je sve izazovniji, imajući u vidu da se ulaganja u istraživanja redukuju, a stope uspješnosti u otkrivanju novih nalazišta opadaju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Anadoliju.

Prijetnja za finansiranje

Smanjenje potvrđenih rezervi moglo bi da stvori ozbiljne probleme grupi “Big Oil”, koja uključuje ExxonMobil, British Petroleum, Shell, Chevron i Total and Eni, da održe stabilne nivoe proizvodnje u narednim godinama, što će se odraziti na pad njihovih prihoda, navodi Rystad i dodaje da to predstavlja veliku prijetnju za finansiranje planova energetske tranzicije te grupacije.

Dokazane rezerve kompanija iz sastava “Big Oil” pale su za 13 milijardi barela ekvivalenta nafte 2020. godine, kao rezultat znatnog pogoršanja cijena, a ovogodišnja istraživanja nisu dobro krenula, piše u analizi norveške energetske konsalting kompanije.

Obim novootkrivenih nalazišta u svijetu iznosio je u prvom kvartalu ove godine 1,2 milijarde barela ekvivalenta nafte, što je najmanje u posljednjih sedam godina.

Smanjenje investicija

Prema analizi, pad tražnje za sirovom naftom i cijena zbog pandemije COVID-19, u kombinaciji sa pojačanom disciplinom kapitalnih ulaganja, rezultirao je smanjenjem investicija, što može da pogorša problem sa kojim se suočavaju mnogi veliki operateri u nastojanju da povećaju svoje dokazane rezerve.

Prodaja nafte i gasa i dalje će dominirati u poslovnim modelima vodećih evropskih kompanija, koje se sve više fokusiraju na energetsku tranziciju, dodaje se.

“Sposobnost grupe ‘Big Oil’ da generiše buduće prihode i dalje će zavisiti od količine nafte i gasa koje kompanije imaju na raspolaganju za prodaju. Ako rezerve nisu dovoljno visoke da održe nivo proizvodnje, kompanijama će biti teško da finansiraju skupe projekte energetske tranzicije, što će za posljedicu imati usporavanje njihovih planova za čistu energiju”, naveo je u analizi Parul Chopra, potpredsjednik za istraživanja proizvodnje sirove nafte u kompaniji Rystad Energy.

Izvor: Agencije

Povezane

Već duže od stoljeća, naftna i plinska industrija igraju centralnu ulogu u gotovo svakom značajnom geopolitičkom razvoju.

Published On 05 Apr 2021
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO