IEA: Cijene nafte neće imati dramatičan i kontinuirani rast

Cijene nafte vjerovatno neće zabilježiti dramatičan i kontinuiran rast, uprkos očekivanjima da će kampanje vakcinisanja podstaći tražnju kasnije ove godine.

Oštar skok nafte na blizu 70 dolara po barelu podstaknut je pričama o novom superciklusu i nedostatku ponude, navodi IEA (EPA)
Oštar skok nafte na blizu 70 dolara po barelu podstaknut je pričama o novom superciklusu i nedostatku ponude, navodi IEA (EPA)

Cijene nafte vjerovatno neće zabilježiti dramatičan i kontinuiran rast, uprkos očekivanjima da će kampanje vakcinisanja podstaći tražnju kasnije ove godine, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

“Oštar skok nafte na blizu 70 dolara po barelu podstaknut je pričama o novom superciklusu i nedostatku ponude. Naši podaci i analize ukazuju na suprotno”, navodi IEA u svom mjesečnom izvještaju, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Kao prvo, dodaje agencija, količine nafte na zalihama i dalje izgledaju obimno kada se porede sa historijskim nivoima, uprkos njihovom stalnom smanjenju.

Pored obimnih zaliha, izgrađen je i pozamašan broj rezervnih proizvodnih kapaciteta, kao rezultat ograničavanja isporuka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, odnosno grupe popularno nazvane OPEC+, piše u izvještaju.

Ograničenja proizvodnje

Ta neformalna naftna alijansa je odlučila ovog mjeseca da u najvećoj mjeri zadrži ograničenja u proizvodnji, što je podstaklo tražnju na tržištu i navelo neke investitore da predviđaju novi superciklus – snažan višegodišnji rast cijena.

“Izgledi povećane tražnje i nastavak ograničenja proizvodnje grupe OPEC+ nagovještavaju jači pad zaliha tokom druge polovine godine. Međutim, za sada ima više nego dovoljno nafte u skladištima i pod zemljom da se očuva adekvatna snabdjevenost globalnog tržišta”, navela je ova organizacija sa sjedištem u Parizu.

Ruska agencija TASS je prenijela procjenu IEA, prema kojoj Rusija može da poveća proizvodnju “crnog zlata” za 0,7 miliona barela dnevno, na 11,3 miliona barela do 2026. godine.

“Tokom 2021. godine, proizvodnja nafte u Rusiji će umjereno porasti zbog nastavka ograničenja u okviru sporazuma OPEC+. Značajniji porast pumpanja očekuje se 2022. i 2023. nakon ukidanja ograničenja, što će omogućiti vraćanje proizvodnje na nivo prije smanjenja”, ocijenila je IEA, prema navodima ruske agencije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO