Poguban utjecaj korone na poslovne rezultate naftaša

Pandemija korona virusa ostavila je duboke ožiljke u globalnoj industriji nafte i gasa, što potvrđuju finansijski izvještaji vodećih naftnih kompanija.

Naftni gigant Royal Dutch Shell izvijestio je da je prilagođena zarada kompanije iznosila 4,85 milijardi dolara u cijeloj 2020, što je pad od 71 posto u odnosu na profit od 16,5 milijardi prethodne godine (EPA)

Pandemija korona virusa ostavila je duboke ožiljke u globalnoj industriji nafte i gasa, što ovih dana potvrđuju finansijski izvještaji vodećih naftnih kompanija za 2020. godinu o poražavajućem padu prihoda, dobiti i gubicima.

Anglo-holandski naftni gigant Royal Dutch Shell izvijestio je u četvrtak da je prilagođena zarada kompanije iznosila 4,85 milijardi dolara u cijeloj 2020, što je pad od 71 posto u odnosu na profit od 16,5 milijardi prethodne godine, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

U posljednjem kvartalu prošle godine, prilagođena dobit kompanije je pala za 87 procenata međugodišnje i iznosila je 393 miliona dolara.

Finansijski rezultat Shella i nije toliko loš u odnosu na konkurente kao što su američki Exxon Mobile i Chevron, te britanski British Petroleum, koji su prijavili teške gubitke zbog dugotrajnog pada potražnje za energentima tokom mjera lockdowna uvedenih širom svijeta uslijed pandemije.

Gubici naftaša

British Petroleum je izvijestio ove sedmice o prvom gubitku u deceniji od 5,7 milijardi dolara, dok je Exxson prijavio gubitak od 22,4 milijarde dolara, prvi otkako je postao javno preduzeće.

Akcije Shella su u četvrtak ujutro bilježile zanemarivu negativnu korekciju , dok su tokom prošle godine tonule dotakavši 28. oktobra najniži nivo u više od četvrt stoljeća od 878,1 penija. Od tada su se oporavile, ali su i dalje za 40 posto ispod vrijednosti koju su imale krajem 2019, prije udara COVID-a na naftna tržišta.

Shellovi rezultati dolaze sedmicu dana uoči predstavljanja dugoročne strategije koja treba da omogući ovom divu da postane kompanija sa neto nultom emisijom do sredine stoljeća, i kojom treba da uvjeri investitore da ima profitabilnu budućnost u svetu s niskom emisijom ugljenika.

Kompanija planira veliko restrukturiranje u okviru programa za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, pri čemu namjerava da ugasi 9.000 radnih mjesta, što čini više od 10 posto njene radne snage.

Reorganizacija treba da rezultira dodatnim godišnjim uštedama rashoda u rasponu od dvije do 2,5 milijardi dolara do 2022. godine, povrh smanjenja troškova najavljenih prošle godine u iznosu od tri do četiri milijarde dolara.

Shellov gotovinski tok (cash-flow) opao je lani za skoro petinu u odnosu na 2019. godinu, dok je udio njegovog duga u kapitalu porastao na 32 posto sa 29 procenata.

Izvor: Agencije