Wall Street pao, tehnološki sektor pod pritiskom

Pod pritiskom dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Facebook i Tesla, jer se ulagači pomalo povlače iz tog sektora.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, na dobitku su jučer bili samo komunalni i potrošački (Reuters)

Na Wall Streetu su u četvrtak berzovni indeksi pali, pri čemu je Dow Jones skliznuo s rekordne razine, što je ponajviše posljedica daljnjeg pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, a ulagače su razočarali i slabi pokazatelji s tržišta rada, prenosi Fena.

Dow Jones oslabio je 119 bodova ili 0,38 posto, na 31.493 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,44 posto, na 3.913 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 13.865 bodova.

I jučer su, kao i prethodnih dana, pod pritiskom bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Facebook i Tesla, jer se ulagači pomalo povlače iz tog sektora koji je mjesecima na tržištu predvodio po rastu.

No, dok su prethodnih dana rasle cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, rudarski i financijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih fiskalnih mjera i oporavka ekonomije od koronakrize, jučer su pali i ti sektori.

Od jedanaest najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, na dobitku su jučer bili samo komunalni i potrošački.

Bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, napredak u cijepljenju protiv korona virusa i nada u novi paket poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara potaknuli su početkom sedmice rast berzovnih indeksa na rekordne razine.

No, nakon što su im mjesecima cijene rasle, dionice su u području precijenjenosti, kaže Jason Pride, direktor u tvrtki Glenmede.

“Na tržištu je i dalje oprezno optimistično okruženje. Ekonomija će se oporaviti, zahvaljujući vakcinaciji protiv COVID-19, no ta je priča već uglavnom ugrađena u cijene dionica, koje su u području precijenjenosti. Tržište će se morati boriti s time”, kaže Pride.

Moguće jačanje inflacije

Ulagače su jučer pokolebali i slabiji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle je sedmice porastao na 861.000, dok je sedmicu prije iznosio 848.000.

Raste i zabrinutost na tržištu zbog mogućeg jačanja inflacije. Dio analitičara upozorava da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo Fed da poveća ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje.

Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,40 posto, na 6.617 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,16 posto, na 13.896 bodova, a pariški CAC 0,65 posto, na 5.728 bodova, javlja SEEbiz.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO