Slovenski Petrol najavio poskupljenje struje i plina

Električnom energijom Petrol snabdjeva gotovo četvrtinu potrošača u Sloveniji, a od početka decembra najavio je poskupljenje struje za 30-ak posto, dok će zemni plin poskupjeti za 12 posto.

Cijena struje povećat će se od 21 do 35 posto, zavisno od tarife, a za male poslovne potrošače oko 30 posto (EPA)

Najveća slovenska energetska tvrtka, ljubljanski Petrol, najavila je da će osjetno povećati cijene električne energije i zemnoga plina, prenosi Fena.

Petrol električnom energijom opskrbljuje gotovo četvrtinu potrošača, a od 1. prosinca najavio je poskupljenje struje za 30-ak posto, dok će zemni plin poskupjeti za 12 posto, javljaju slovenski mediji, pozivajući se na priopćenje Petrola.

Cijena struje od tog dobavljača povećat će se od 21 do 35 posto, ovisno od tarife, a za male poslovne potrošače oko 30 posto, prenose mediji, navodeći da će ostali opskrbljivači električnom strujom vjerojatno s povećanjem cijena pričekati početak iduće godine.

Rast cijena goriva

U posljednje je vrijeme došlo i do osjetnijeg rasta cijena goriva na benzinskim pumpama u Sloveniji.

Cijena litre benzina izvan mreže autocesta kreće se između 1,267 i 1,286 eura, a dizelskog goriva od 1,307 do 1,338 eura, što znači da se za spremnik od 50 litara plaća oko dva eura više nego po prijašnjoj cijeni.

Povećanje cijena energenata zbog enormnog povećanja cijena na međunarodnom tržištu najavljuju i drugi slovenski opskrbljivači, ali će neki pričekati na početak sljedeće godine, najavljuju slovenski mediji.

Izvor: Agencije