MMF povećao prognozu globalnog rasta za 2021.

Manji pad od prvobitno predviđenog je rezultat snažnijeg ekonomskog zamajca u drugoj polovini 2020. godine nego što se očekivalo.

Gita Gopinath predstavila je januarsko izdanje izvještaja 'Svjetski ekonomski izgledi 2021.' (EPA)

Međunarodni monetarni fond (MMF) je povećao prognozu globalnog rasta za 2021. godnu za 0,3 procentna poena, na 5,5 posto, saopćila je Gita Gopinath, glavna ekonomistica MMF-a, na predstavljanju najnovijeg, januarskog izdanja izvještaja “Svjetski ekonomski izgledi 2021”.

Istakla je da je projekcija ovogodišnjeg rasta svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) podignuta u odnosu na oktobarsku prognozu zbog očekivanog povećanja poslovne aktivnosti kasnije tokom godine, nakon provođenja vakcinacije protiv COVID-19 i zbog dodatnih paketa podrške privredi i građanima u nekoliko velikih ekonomija, prenosi Tanjug.

Istovremeno, MMF je, prema njenim riječima, smanjio procjenu prošlogodišnjeg globalnog pada za 0,9 procentnih poena, na minus 3,5 posto.

Manji pad od prvobitno predviđenog je rezultat snažnijeg ekonomskog zamajca u drugoj polovini 2020. godine nego što se očekivalo.

Za 2022. godinu predviđa da će svjetska privreda porasti za 4,2 procenta.

Razlika u dinamici oporavka

Gopinath ističe da se predviđa značajna razlika u dinamici oporavka među zemljama, u zavisnosti od pristupa medicinskim sredstvima, efikasnosti mjera podrške, izloženosti prekograničnom prelivanju posljedica i strukturalnih karakteristika koje čine krizu.

Političke akcije trebaju osigurati efikasnu podršku ekonomijama dok ne krene čvrst oporavak, s naglaskom na unapređenje ključnih imperativa – povećanje potencijalne proizvodnje, osiguravanje participativnog rasta koji koristi svima i ubrzanje procesa tranzicije na manju zavisnost od ugljenika.

Dodaje da je potrebna snažna multilateralna saradnja da bi se pandemija svuda stavila pod kontrolu, a ti napori uključuju jačanje finansiranja COVAX mehanizma zbog ubrzanja dostupnosti vakcina svim zemljama, kroz osiguravanje univerzalne distribucije vakcina po pristupačnim cijenama za sve.

Prema projekcijama Fonda, razvijene ekonomije će ove godine porasti za 4,3 posto, a naredne za 3,1 procenat, dok tržišta u usponu očekuje rast od 6,3 posto ove i od 5,0 procenata iduće godine.

Najveći skok BDP-a imat će Kina

Za eurozonu se prognozira rast od 4,2 posto u tekućoj i od 3,6 posto u sljedećoj godini, pri čemu će Njemačka, najveća evropska ekonomija, zabilježiti privrednu ekspanziju u 2021. i 2022. godini od 3,5 i 3,1 posto, respektivno.

Francusku, po MMF-u, očekuje rast od 5,5 procenata ove godine i od 4,1 posto dogodine.

Ubjedljivo najveći skok BDP-a u ovoj godini imat će Kina, 8,1 posto, dok će dogodine usporiti na 5,6 procenata.

Pri tome, Fond procjenjuje da je prošle godine druga najveća svjetska ekonomija jedina zabilježila rast BDP-a od 2,3 posto.

Ekonomija Sjedinjenih Američkih Država će, smatra MMF, imati rast od 5,1 posto u 2021. i od 2,5 procenata naredne godine, dok se Velikoj Britaniji predviđa povećanje BDP-a za 4,5 posto ove i za 5,0 posto 2022. godine.

Izvor: Agencije