Francuska ulaže 100 milijardi eura za obnovu ekonomije

Planom je predviđeno 25 milijardi eura pomoći za očuvanje radnih mjesta (EPA)
Planom je predviđeno 25 milijardi eura pomoći za očuvanje radnih mjesta (EPA)

Vlada Francuske je u četvrtak objavila detalje svog plana “teškog” 100 milijardi eura kako bi stimulirala oporavak ekonomije zbog posljedica korona virusa u naredne dvije godine, a milijarde eura će biti izdvojene u javne investicije, subvencije i odbitke poreza.

Ukupno je 35 milijardi eura predviđeno za pojačanje konkurentnosti druge najveće ekonomije Evrope, 30 milijardi eura je za okolišno prihvatljiviju energiju, dok je 25 milijardi eura pomoć za očuvanje radnih mjesta, objavljeno je uoči zvanične prezentacije plana kasnije u četvrtak, prenosi Reuters.

Administracija predsjednika Emmanuela Macrona se nada da će se ekonomija vratiti na nivo prije korona krize do 2022. godine, nakon što se izbori s ovom godinom, za koju Ministarstvo finansija očekuje da će biti najgora od Drugog svjetskog rata.

Pomoć sektoru saobraćaja

Prema planu, trebala bi biti nastavljena Macronova akcija podrške poslovanju, s već najavljenim smanjenjem poreza za 10 milijardi eura na godišnjem nivou, a predviđeni su i novi javni fondovi, kako bi se dao poticaj sektorima industrije, izgradnje i transporta.

Zvaničnici navode kako je za sektor transporta i saobraćaja predviđeno 11 milijardi eura, od čega 4,7 milijardi eura za željeznicu i njeno unapređenje u skladu s okolišnom politikom, četiri milijarde eura su za javne građevine, dok će dvije milijarde eura biti izdvojene za domaćinstva.

Hidrogenska industrija, koja se sve više gleda kao ključni segment tranzicije sa fosilnih goriva, dobit će dvije milijarde eura kroz dvije godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO