EBRD će ove godine pomoći Zapadni Balkan s 1,7 milijardi eura

Finansijska sredstva EBRD-a namijenjena Zapadnom Balkanu ove godine veća su za trećinu (AP)

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti najavio je u srijedu snažno povećanje finansiranja Zapadnog Balkana u ovoj godini od 1,7 milijardi eura, u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 1,3 milijarde eura.

U obraćanju na zagrebačkom virtualnom samitu Evropska unija – Zapadni Balkan naveo je da će EBRD pojačati podršku reformama, koje će regiji pomoći da se izbori s ekonomskim utjecajem pandemije korona virusa.

Prema njegovim riječima, EBRD će, također, kombinirati vlastitu finansijsku podršku regiji s grantovima partnera iz EU-a.

Predsjednik EBRD-a precizirao je da će finansijska sredstva te banke namijenjena Zapadnom Balkanu biti veća za trećinu i da će ove godine iznositi 1,7 milijardi eura.

Dodao je da je EBRD ponosan što podržava napore “Tima Evropa” svojim paketom mjera solidarne pomoći za odgovor i oporavak ekonomija u borbi protiv posljedica korona virusa i bolesti COVID-19.

Pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima 

Chakrabarti je objasnio da će finansiranje EBRD-a na Zapadnom Balkanu posebno biti usmjereno na mikro, mala i srednja preduzeća te finansiranje prekogranične trgovine, kao i na infrastrukturu u energetskom sektoru i servise lokalnih samouprava.

Banka će, također, osigurati ulaganja koja imaju za cilj ostvarenje privrednog rasta i otvaranje radnih mjesta tokom perioda oporavka poslije pandemije.

“Efekt naših ulaganja bit će znatan”, rekao je Chakrabarti, napominjući da će finansiranje EBRD-a biti kombinirano s radom na reformskim mjerama, koje su regiji potrebne u kontekstu približavanja EU-u.

“Uspjeh kombinacije ulaganja i reformskih mjera ogleda se u našim dostignućima na terenu u regiji. Uvjeren sam da će i dalje ta kombinacija imati dalekosežan efekt tokom i poslije pandemije”, zaključio je predsjednik EBRD-a.

Izvor: Agencije