Kina ukinula tarife na još 79 uvoznih proizvoda iz SAD-a

Glavni trgovinski pregovarači Pekinga i Washingtona razgovarali su prošle sedmice telefonom (EPA)

Kina je objavila novu listu sa 79 američkih proizvoda koji će biti izuzeti od primjene tarifa uvedenih na vrhuncu bilateralnog trgovinskog rata, uslijed daljnjeg pritiska Washingtona na Peking da pojača uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kinesko Ministarstvo finansija saopćilo je da će nova izuzeća stupiti na snagu 19. maja, a trajat će do 18. maja 2021, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Najnovija lista proizvoda na koje se neće primjenjivati tarife uključuje rude, minerale rijetke zemlje te rude zlata, srebra i koncentrate.

Ministarstvo finansija u Pekingu nije objavilo kolika je vrijednost uvoza te robe.

Peking je u februaru saopćio da će odobriti izuzeće od carina za 696 američkih proizvoda, između ostalog, i na ključne proizvode, kao što su soja i svinjetina, a na bazi zahtjeva kompanija za uvoz.

Obnovljene tenzije zbog korona virusa

Glavni trgovinski pregovarači Pekinga i Washingtona razgovarali su prošle sedmice telefonom o primjeni prve faze sporazuma potpisanog u januaru.

Kina se tim sporazumom obavezala na povećanje kupovine američke robe za 200 milijardi dolara tokom dvije godine u odnosu na 2017, koja je uzeta kao baza, pri čemu bi u prvoj godini uvoz povećala za približno 77 milijardi dolara, a u drugoj za 123 milijarde dolara.

Obnovljene tenzije između dvije zemlje, izazvane pandemijom korona virusa, koja je izbila u Kini krajem prošle godine, dovode, međutim, u pitanje postignuto trgovinsko primirje, ocjenjuje Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će raskinuti sporazum ako Kina ne ispuni svoje obaveze u vezi s kupovinama.

Kineski dnevni list Global Times objavio je u ponedjeljak da su neki savjetnici Vlade pozvali Peking da poništi trgovinski sporazum i pregovara o novom, povoljnijem za Kinu.

Izvor: Agencije