Za pet sedmica u SAD-u izbrisana radna mjesta stvarana 11 godina

U posljednjem tjednu izgubljeno je 4,4 milijuna radnih mjesta. To znači da 26 milijuna Amerikanaca traži posao koji su izgubili u kratkom periodu, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingona Ivica Puljić.

“Samo je pet tjedana, teških po američku ekonomiju zbog pandemije korona virusa, u Sjedinjenim Američkim Državama bilo dovoljno da se izbrišu sva radna mjesta koja su otvorena u posljednjih 11 godina”, rekao je Puljić.

On navodi da je od 2009., kada se američka ekonomija počela brže oporavljati od Velike recesije, otvoreno 22 milijuna radnih mjesta. To je sada sve izgubljeno. “S ovim brojevima mogli bismo imati nezaposlenost od 20 posto” – kaže David G. Blanchflower, profesor ekonomije na Sveučilištu Dartmouth.

Strah od drugog vala otkaza

Mnogi su ekonomski stručnjaci zabrinuti, nastavi li se zdravstvena kriza, da bi moglo doći do drugog vala davanja otkaza u Americi, u kojoj postoji 30 milijuna malih poduzeća koja se bukvalno bore za opstanak. Zato bojažljivo motre što se događa u Kongresu.

Nakon što je Senat u utorak usvojio prijedlog da odvoji nove 484 milijarde dolara za malo gospodarstvo, očekuje se da bi to isto mogli učiniti zakonodavci u Zastupničkom domu.

“Riječ je o dodatku financijskom poticaju vrijednom 2,2 bilijuna dolara. U tom je paketu bilo predviđeno 350 milijardi dolara zajmova za vlasnike manjih poduzeća, ali je taj novac bio potrošen za dva tjedna. Razlog – dio novca otišao je na račune velikih kompanija umjesto na račune malih biznisa”, rekao je Puljić.

Izvor: Al Jazeera