Britanska banka HSBC gasi 35.000 radnih mjesta

Najavljeno otpuštanje veće je nego što se očekivalo i predstavlja oko 15 posto radne snage (EPA)
Najavljeno otpuštanje veće je nego što se očekivalo i predstavlja oko 15 posto radne snage (EPA)

Britanska banka HSBC najavila je da će ugasiti najmanje 35.000 radnih mjesta i saopćila da joj je profit u 2019. godini pao za 33 posto, javljaju mediji u Londonu.

U saopćenju HSBC-a se navodi da je cilj smanjenje troškova poslovanja za 4,5 milijardi dolara (3,5 milijardi funti) do 2022. godine u okviru velikog restrukturiranja banke i smanjenje imovine za 100 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Noel Quinn, privremeni generalni direktor, izjavio je da će HSBC u naredne tri godine smanjiti broj zaposlenih sa sadašnjih 235.000 na 200.000.

Banka, koja najveći dio svojih prihoda ostvaruje u Aziji, objavila je da je godišnja dobit prije oporezivanja iznosila 13,35 milijardi dolara (10,3 milijarde funti).

Dodala je da je pad profita uglavnom posljedica njenih investicionih i komercijalnih bankarskih poslova u Evropi te da je otpisala 7,3 milijarde dolara u dijelu poslova globalnog bankarstva i tržišta te komercijalnog bankarstva na Starom kontinentu.

Više nego što se očekivalo

Na poslovni rezultat su utjecali i prolongirano istupanje Velike Britanije iz Evropske unije, historijski niske kamate širom svijeta te izbijanje epidemije korona virusa.

HSBC trenutno posluje u više od 50 zemalja širom Sjeverne Amerike, Evrope, Bliskog istoka i Azije.

U centrali u Velikoj Britaniji zapošljava više od 40.000 ljudi.

Najavljeno otpuštanje 35.000 radnika veće je nego što se očekivalo i predstavlja 15 posto radne snage.

Analitičari su očekivali da će HSBC ukinuti otprilike 10.000 radnih mjesta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO