Kineske devizne rezerve na četvorogodišnjem maksimumu

Posljednjih mjeseci vanjska trgovina Kine cvjeta, a izvoz je u novembru skočio na skoro trogodišnji maksimum (EPA)

Kineske devizne rezerve, najveće na svijetu, povećane su za samo mjesec za više od 50 milijardi dolara, dostižući u novembru najviši nivo u posljednje četiri godine od 3.179 milijardi dolara.

Devizne rezerve Kine rastu prvi put u tri mjeseca, a njihov prethodni rekordan nivo je bio u augustu 2016. godine, pokazuju podaci Državne uprava za devizne poslove (SAFE), prenio je Tanjug.

Rast je iznenadio analitičare, koji su u anketi Reutersa predviđali da će rezerve biti za skoro 30 milijardi dolara niže.

S druge strane, vrijednost kineskih rezervi zlata je pala za oko šest posto, pošto je cijena žutog metala potonula u novembru usljed oporavka apetita investitora za rizičnom imovinom na tržištima akcija.

Pad vrijednosti zlatnih poluga

Prema zvaničnim podacima, vrijednost zlatnih poluga u kineskom trezoru opala je na 110,41 milijardi dolara prošlog mjeseca, u poređenju sa 117,89 milijardi krajem oktobra.

Povećanju deviznih rezervi Kine doprinio je ubrzani privredni oporavak od korona krize koja je početkom godine paralisala ekonomiju zemlje.

Posljednjih mjeseci vanjska trgovina cvjeta, a izvoz je u novembru skočio na skoro trogodišnji maksimum.

Izvor: Agencije