Ove godine 2,2 miliona putnika na crnogorskim aerodromima

U ovom trenutku je preko Aerodroma Podgorica Crna Gora povezana s više od 40 destinacija (Anadolija)

Crna Gora je sve privlačnija turistička i poslovna destinacija za turiste i biznismene širom svijeta, a veliku ulogu u tome imaju aerodromi u Podgorici i Tivtu, koji konstantno bilježe povećanje prometa putnika i aviona.

Kroz ova dva aerodroma za prvih deset mjeseci ove godine prošlo je 2.264.657 putnika, 253.000 više nego u istom periodu prošle godine, javlja agencija Anadolija.

U ovom trenutku preko Aerodroma Podgorica Crna Gora je povezana s više od 40 destinacija, dok se sa Aerodroma Tivat saobraća ka više od 45 destinacija.

Prema riječima Milice Babić, savjetnice za odnose s javnošću u Aerodromima Crne Gore, posljednjih godina raste broj novootvorenih linija ka državama zapadne Evrope, dok najviše putnika dolazi sa ruskog tržišta.

Rast broja putnika iz i ka Turskoj

“Od 1. januara do 31. oktobra ove godine kroz oba crnogorska aerodroma prošlo je 2.264.657 putnika, 253.000 više nego u istom periodu prošle godine. Na Aerodromu Podgorica opsluženo je 1.066.341 putnika, a na Aerodromu Tivat 1.198.316 putnika. Najviše putnika stiglo je sa ruskog tržišta, a potom i sa tržišta Srbije”, kazala je Babić.

Ona napominje kako se u posljednje dvije godine bilježi rast prometa putnika sa tržišta zapadne Evrope, naročito Velike Britanije, i to iz Londona, Manchestera i Birminghama.

Na povećanje broja putnika značajno je utjecao i dolazak niskobudžetnih aviokompanija na crnogorsko tržište.

Na taj način, po povoljnim cijenama, turisti iz Milana, Minhena, Berlina, Štutgarta, Štokholma, Londona, Manchestera, Budimpešte i Varšave imaju priliku posjetiti Crnu Goru.

Također, ovo je i prilika da crnogorski građani putuju u ove gradove Evrope.

Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, kaže kako će povratkom Crne Gore kao turističke destinacije na zapadnoevropska tržišta broj putnika na aerodromima u Crnoj Gori samo rasti.

“U tom smislu, treba očekivati da se ponovo počnu vraćati čarteri. Tu su i niskobudžetne kompanije, naravno”, ističe Ratković.

Među brojne destinacije na kojima se bilježi povećanje broja putnika spada i Turska.

Podaci pokazuju da je broj putnika iz Crne Gore za Tursku i obratno koji su koristili usluge Aerodroma Crne Gore veći za 26 posto u odnosu na prošlu godinu.

Istanbul značajna destinacija

“Prema podacima Aerodroma Crne Gore, od početka godine opsluženo je 103.028 putnika. To je povećanje za 26 odsto u odnosu na 2017. godinu, kada je opsluženo 81.474 putnika”, kazala je Babić.

Ona napominje da, osim što se povećao broj putnika na relaciji između Crne Gore i Turske, zabilježeno je i povećanje broja letova na relaciji između Podgorice i Istanbula.

“Od početka godine do 23. oktobra realizovano je 437 letova Turkish Airlinesa, što je devet odsto više u odnosu na 2017. godinu. Crna Gora je aviosaobraćajem povezana sa Turskom, tačnije Istanbulom, od 2010. godine. Jedina kompanija koja povezuje dvije zemlje za sada je Turkish Airlines. Na samom početku linija Podgorica – Istanbul realizovala se tri puta sedmično, da bi se samo tri godine kasnije Turkish Airlines odlučio na uvođenje sedam letova sedmično. Tokom ljetnje sezone dešava se da imamo 12 letova sedmično, plus nekoliko čarter letova, pa smo imali pojedinim danima ka Aerodromu Podgorica i tri leta Turkish Airlinesa”, rekla je Babić.

Izvor: Agencije