Yellen: Rastući budžetski deficit SAD-a je neodrživ

Janet Ywllen: Kad bih imala čarobni štapić, podigla bih poreze i smanjila troškove za penzije (EPA)

Sjedinjene Američke Države trenutno preuzimaju na sebe preveliki dug, a taj problem će se ubuduće samo pogoršavati, izjavila je bivša predsjednica američkih Federalnih rezervi – FED Janet Yellen, prenose agencije.

“Kad bih imala čarobni štapić, podigla bih poreze i smanjila troškove za penzije”, rekla je Yellen za TV mrežu CNBC.

Ona je govorila na konferenciji “Charles Schwab Impact” u Washingtonu, ocjenjujući kako je putanja duga SAD-a “neodrživa”.

Budžetski deficit SAD-a porastao je na 779 milijardi dolara u fiskalnoj 2018. godini, što je povećanje od 17 procenata u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

Baby boom generacija ide u penziju

Do toga je došlo nakon što je predsjednik Donald Trump krajem prošle godine potpisao zakon kojim su smanjene stope poreza na dobit poduzeća na 21 posto, sa prethodnih 35 procenata.

Potrošnja se povećala na najviši nivo u šest godina, dok su prihodi tek neznatno porasli, navodi CNBC.

Yellen je napomenula kako će se ta situacija samo pogoršati, jer sve više pripadnika generacije rođene u godinama posle Drugog svjetskog rata (baby boom generacija) odlazi u penziju, što će utjecati na povećanje rashoda za penzije i programe zdravstvene zaštite.

Bivša šefica FED-a je, također, rekla kako brine za “ulogu privrede SAD-a”, u svjetlu kinesko-američkog sukoba, u kojem dvije države uzajamno “udaraju” tarife na robu u bilateralnoj trgovini.

Izvor: Agencije