Američki trgovinski deficit u novembru 50 milijardi dolara

Rastući trgovinski deficit pokazuje da SAD kupuje više roba i usluga od drugih zemalja nego što ih prodaje (Getty Images)

Američki trgovinski deficit porastao je na 50,5 milijardi dolara u novembru, što predstavlja najviši finansijski debalans u gotovo šest godina, dok i uvoz i izvoz bilježe rekorde.

Novembarski deficit za 3,2 posto je viši u odnosu na oktobar, kada je iznosio 48,9 milijardi dolara, javilo je u petak američko Ministarstvo trgovine.

Uvoz je porastao za još 2,5 posto, na rekordnih 250,7 milijardi dolara.

Osjetljiv deficit s Kinom

Rastući trgovinski deficit, koji umanjuje ekonomski rast, pokazuje da Sjedinjene Američke Države kupuju više roba i usluga od drugih zemalja nego što ih prodaju.

Predsjednik Donald Trump smatra golemi trgovinski deficit znakom ekonomske slabosti.

On za njega optužuje loše trgovinske sporazume i nekorektnu praksu Kine i drugih trgovinskih partnera.

Politički osjetljiv deficit s Kinom porastao je na 35,4 milijarde u novembru, više nego s bilo kojom drugom zemljom.

Ukupan deficit u razmjeni roba i usluga u novembru najviši je od januara 2012. godine.

Trump tvrdi da će velika poreska reforma, koju je Kongres usvojio prošlog mjeseca, pomoći u smanjenju deficita ohrabrivanjem kompanija da vrate proizvodnju u SAD.

Kazne manipulatorima u trgovini

Također je najavio  rigorozniju provedbu američkih trgovinskih zakona, uvođenjem globi za strane robe iz zemalja koje koriste nepoštenu praksu kako bi se natjecale protiv američkih radnika i kompanija.

Trump je obećao ponovne pregovore o, kako ih smatra, lošim sporazumima, kao što je Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom, te da će kažnjavati zemlje za koje tvrdi da manipuliraju globalnim trgovinskom sistemom u vlastitu korist.

Brojni ekonomisti tvrde, međutim, da trgovinski deficit nije izazvan lošim trgovinskim sporazumima, nego mnogo većom ekonomskom silom, a to je da Amerikanci troše više nego što proizvode i uvoz mora popuniti taj jaz, prenosi AP.

Izvor: Agencije