Otpisano gotovo milijardu eura duga RTB Bor

Privredni sud u Zaječaru usvojio je unaprijed pripremljeni plan reorganizacije četiri preduzeća u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, saopćila je ta kompanija, čime će RTB-u biti otpisano gotovo milijardu eura duga.

U program restrukturiranja duga od 1,2 milijarde eura uključeni su Matično preduzeće, Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionice i rafinacije.

Usvajanje unaprijed pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) spriječilo je stečaj borskog giganta i donijelo, kažu, pravdu – razgraničena su realna od sumnjivih dugovanja.

Ovo restrukturiranje vrijedno 1,2 milijarde eura, predstavlja najveće finansijsko restrukturiranje u Srbiji u historiji, prenosi Tanjug.

“Ovo je istorijski trenutak za RTB Bor koji se dešava jednom ili nijednom u životu. Hvala Vladi Srbije što je svojim propisima omogućila da kroz UPPR izađemo iz restrukturiranja kao novo, jedinstveno državno preduzeće”, rekao je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

Otpisivanje potraživanja

Spaskovski je naveo da je otpisano 90 posto neosiguranih potraživanja, odnosno gotovo milijardu eura duga RTB-a.

Objasnio je da će preostalih 10 posto duga biti isplaćeno u narednih osam godina, poslije jedne godine grejs perioda.

Po njegovim riječima, RTB uredno izmiruje kredit za novu topionicu i fabriku sumporne kiseline i do sada je otplaćeno 46 miliona dolara te pozajmice kanadske EDC banke.

On kaže da RTB-u zbog ove odluke “skače” kreditni rejting, što znači da će imati jeftinije kredite za dalja ulaganja u rudarstvo.

Osigurana potraživanja od RTB-a će na osnovu UPPR-a biti pretvorena u kapital države Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Rudarsko topioničarski bazen Bor je u restrukturiranju već 12 godina, za to vrijeme su dva pokušaja privatizacije bila neuspješna.

Published On 28 May 2016

Sve više stranih kompanija traži zlato u Srbiji, jer država za takve projekte nema dovoljno novca, a taj plemeniti metal je podrška valuti.

Published On 18 Apr 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO