Ko je kriv za loše poslovanje Željezare Smederevo?

Doskorašnji direktor Željezare Smederevo Peter Kamaraš u otvorenom pismu medijima odbacio je sve optužbe o lošem poslovanju i naveo da su kontrolu nad Željezarom, kao i sve informacije o njenom radu, imali Vlada Srbije i ministar privrede.

Kamarašova kompanija HPK Inžinjering upravljala je Željezarom Smederevo godinu dana prije nego što će fabriku kupiti kineski Hestil.

Deset dana nakon što je skupština akcionara Željezare raskinula ugovor sa HPK Inžinjeringom, Peter Kamaraš u deset mailova sa detaljima poslovanja poslatih medijima, kaže da nije učinio ništa pogrešno i da su sve optužbe na račun HPK menadžmenta zlonamjerne i izmišljene.

“Ministar privrede je, prema Ugovoru o profesionalnom upravljanju, trebalo da nam uputi Pismo upozorenja u slučaju da obrtni kapital padne ispod određenog iznosa i da nam da 120 dana da ispravimo situaciju. KPG nije dobio nijedno pismo upozorenja do sada”, naveo je Kamaraš.

Međusobne optužbe

Kamaraš je za loše poslovanje Željezare u prva tri mjeseca prošle godine označio jednog od rukovodilaca, Bojana Bojkovića, koji je odgovoran ministru privrede, a koji je, kako Kamaraš tvrdi, u trenutku kada je cijena rude padala, kupovao rudu gvožđa od dobavljača čije su cijene rasle. 

“Ne želim ništa da komentarišem. Sve radim delima, ne rečima. Ako bude potrebno, obratiću se javnosti”, rekao je Bojković.

Prvi čovek HPK Inžinjeringa novinarima prosljeđuje i prepisku sa ministrom privrede Željkom Sertićem koji traži izvještaje o poslovanju.

Kamaraš ih šalje, ali uz odgovor da bi Vlada te izvještaje trebalo da dobija od revizorske kuće KPMG koja kontrolira rad čeličane, i to Željezari mjesečno naplaćuje 70.000 eura.

“Zašto od mene tražite te izveštaje, a ne od KPMG-a? Zašto oni to nisu tražili u prethodnih godinu dana? Za poslednjih 16 meseci uzeli su 1,7 miliona evra. Rade li oni šta ili samo pokušavaju da zataškaju prošle poslove?“, navodi Kamaraš u pismu.

Misli se na ugovor sa firmom  Aton Brennstoff iz Njemačke, s kojom je 2013. dogovorena isporuka sirovina Smederevu, za šta je uplaćen avans od 112.000 američkih dolara, a da Željezara, tvrdi Kamaraš, nikad nije dobila robu, niti joj je vraćen novac, zbog čega je protiv kompanije Aton podnijela krivičnu prijavu.

‘Nemoguć zadatak

“Nakon potpisanog ugovora i uplate avansa, iz Železare je poslato pismo da se isporuka rude odloži, zaustavi ili onemogući. Ko je autor pisma koje je iz Železare poslato direktoru luke Izmail u Ukrajini da se u narednih pet-šest meseci ne prima nikakva količina sirovina za Smederevo? Robu smo morali da preprodamo drugom kupcu.  Vršena je i organizovana pljačka preko nabavne cene sirovina. Kupovana je ruda za 150 dolara po toni u trenutku kada je mogla da se kupuje za 100 dolara i niže“, rekao je zastupnik firme Aton Nikola Bencun.

Ekonomska analitičarka Ruža Ćirković, koja rad Željezare prati već 30 godina, kaže da su obećanja o njenom profitabilnom poslovanju olako data, te da je ono što se sada dešava posljedica toga što je u lošim okolnostima na tržištu čelika, Kamaraš na sebe preuzeo nemoguć zadatak.

Upitan da prokomentariše navode Petera Kamaraša, mandatar za sastav vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da će to učiniti kada bude raspolagao činjenicama.

U saopćenju ministarstva privrede Kamarašove tvrdnje ocjenjuju kao zlonamjeran i tendenciozan pokušaj da sa sebe skine odgovornost za raskid ugovora sa HPK menadžmentom.

Izvor: Al Jazeera