Povratak Irana na svjetsko tržište nafte

Teheran je domaćin Godišnjeg sajma nafte i plina, prvog od ukidanja sankcija i povratka Irana na svjetsko tržište. Predstavnici mnogih međunarodnih kompanija stigli su na Sajam, s nadom da će uskoro početi poslovati s jednim od najvećih svjetskih proizvođača nafte.

Na 21. godišnjem sajmu nafte i plina, biznismeni se upoznaju i pregovaraju. A naftne kompanije predstavljaju najnovije proizvode. Posjetilaca je sve više. Ali čini se da je malo sretnih poput Seyeda Alavija.

„Veoma sam uzbuđen”, rekao je Seyed Alavi, kompanija OEOC.

Alavi je predsjednik odbora iranske kompanije OEOC, koja koristi zvučne talase za pronalaženje nafte.

On navodi da je veliki broj posjetilaca rezultat ukidanja višegodišnjih sankcija koje su sputavale naftnu industriju Irana.

„Nismo mogli izvoziti naftu. Nismo mogli razvijati taj sektor jer razvoj zahtijeva tehnologiju i širenje kompanija, a nama je to bilo uskraćeno”, kazao je Seyed Alavi.

Od ukidanja sankcija, međunarodne kompanije se vraćaju i žele poslovati.

“Ja bih rekao da sam prilično optimista. Možda će trebati malo vremena, ali posao raste”, rekao je Claudio Conti, kompanija GWC.

Povećana proizvodnja iranske nafte

Kao i prodaja iranske nafte, Vlasti su saopćile da je Iran povećao proizvodnju na nivo prije uvođenja sankcija, na 2,2 miliona barela dnevno.

„Zbog ukidanja međunarodnih sankcija, mnogo je uzbuđenja i velika je pažnja usmjerena na iransku naftnu industriju. Međutim, uprkos svim naporima, Iranu profit od nafte možda neće biti dovoljan da poboljša ekonomiju. A za to je uveliko zaslužan drastični pad cijena nafte”, javlja reporter Al Jazeere Reza Sayah.

Prije samo dvije godine, cijena nafte bila je 110 dolara po barelu. Danas iznosi otprilike 45 dolara.

Za Iran, pad cijena znači godišnji gubitak veći od 52 milijarde dolara. Osim ako cijene budu u porastu.

Da bi ojačao ekonomiju, smatraju stručnjaci, Iranu će trebati raznolika industrija, te poboljšanja u drugim sektorima osim nafte i plina.

Ali za Alavija, povratak naftne industrije, stuba iranske ekonomije, na međunarodno tržište znak je da se Iran kreće u pravom smjeru.

Izvor: Al Jazeera