Uskoro odluka o sudbini izvoza bh. mlijeka

Inspekcijski tim Direkcije za zdravlje i hranu Evropske komisije stigao je u Bosnu i Hercegovinu. Nakon sastanka s nadležnim tijelima, uzet će uzorke mlijeka iz tvornica, ali i sa farmi, kako bi utvrdili ispunjavaju li uvjete za izvoz u Evropsku uniju.

Pozitivni nalaz testiranja značio bi puno za četiri bh. mljekara, koji bilježe milionske gubitke otkako je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, javlja Marin Veršić, novinar Al Jazeere.  

Narednih 11 dana, inspektori komisije Evropske unije obilazit će farme, ali i mljekare u Bosni i Hercegovini, kojima je odobren izvoz u Evropsku uniju. Cilj misije je provjera akcijskog plana za rješavanje preporuka od januara 2014. godine.

“Kancelarija je zajedno sa nadležnim tijelima entiteta u proteklom periodu intenzivno radila na ispunjavanju svih šest preporuka iz ovog plana te spremna dočekuje inspekciju iz Dublina i očekuje da će Bosna i Hercegovina zadržati status zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU”, navodi Ured za veterinarstvo BiH.

Tri zakona o veterinarstvu, hrani i poljoprivredi, čije je usvajanje jedan od uvjeta za izvoz, već su spremni i trebali bi brzo pred zastupnike parlamenta Bosne i Hercegovine.

Ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović je kazao: “Zakon je u proceduri. Ja sam optimista.”

Izvoz mlijeka

Mljekara Milkos, primjerice, zbog nemogućnosti izvoza u Hrvatsku gubi godišnje dva miliona eura. Zato su se okrenuli drugim tržištima, prema istoku.

Bh. mljekari najviše su bili fokusirani na hrvatsko tržište. Službeni je Zagreb zahtijevao da u BiH može izvoziti dvostruko više robe nego što je to bio slučaj u vrijeme dok je Hrvatska bila članica CEFTA. To je  Sarajevu bilo neprihvatljivo. Rat u Ukrajini uzrokovao je da Hrvatska zauzme još čvršći stav prema BIH.

“Zbog krimske krize Europska unija uvela je sankcije Rusije, a Rusija je uzvratila istom mjerom. Posljedica svega su veliki trgovinski viškovi, zbog čega su hrvatski mljekari u velikom problemu – police hrvatskih dućana, preplavljene su jeftinim mlijekom iz ostalih članica Europske unije”, javlja Veršić.

Pa je Hrvatska i nakon toga ljetos Bosni i Hercegovini uložila još jedan veto na uvoz mlijeka tražeći da bh. izvoznici obavezno zadovolje uvjete Evropske unije.

Uzorkovanje bh. izvoznika mlijeka bit će gotovo 25. marta, a rezultati bi trebali biti poznati ubrzo nakon toga. Ako budu pozitivni, više ništa neće spriječiti da bh. mlijeko ponovo pronađe svoje mjesto na policama hrvatskih prodavnica.

Izvor: Al Jazeera