Komercijalni letovi SAD – Kuba nakon 50 godina

Prema sporazumu, do naredne jeseni bit će uvedeno 20 redovnih letova dnevno na relaciji SAD - Havana (AP)

Sjedinjene Američke Države i Kuba potpisale su sporazum o obnovi komercijalnih letova, prvi put poslije pet decenija, prenose agencije.

Američki sekretar za saobraćaj Anthony Fox i kubanski ministar saobraćaja Adel Rodriguez potpisali su sporazum na ceremoniji u hotelu Nacional u Havani.

Aviokompanije iz SAD-a sada mogu podnijeti zahtjeve za čak 110 letova dnevno na relaciji SAD – Kuba, pet puta više od sadašnjeg broja, javio je AP.

Svi letovi koji se trenutno odvijaju između dvije države su čarter-letovi.

Prema sporazumu, do naredne jeseni bit će uvedeno 20 redovnih letova dnevno na relaciji SAD – Havana, uz sadašnjih 10 do 15 čarter-letova, a ostali će biti za druge kubanske gradove.

Usvajanje memoranduma važan korak

“Danas je historijski dan u odnosima između Kube i SAD-a”, rekao je Fox, dodavši da je riječ o “važnom kamenu temeljcu” u američkom nastojanju obnove odnosa s Kubom.

Rodriguez je kazao kako je “usvajanje ovog memoranduma važan korak, koji će uskoro omogućiti uspostavljanje redovnih letova između SAD-a i Kube”.

Obnova komercijalnih letova jedan je od najvažnijih događaja u sferi trgovinskih odnosa SAD-a i Kube od kada su predsjednici Barack Obama i Raul Castro krajem 2014. najavili da će početi normalizaciju odnosa dvije države nakon više od pola vijeka, prekinutih na vrhuncu Hladnog rata, navela je američka agencija.

Izvor: Agencije