Iran i Rusija potpisali sporazum o energetskoj saradnji

Nacionalna iranska plinska kompanija (NIGC) i ruski Gazprom Neft potpisali su Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na saradnju u naftnoj i plinskoj industriji, javlja Anadolija.

Iranski mediji navode da su Hamid-Reza Araqi, generalni direktor NIGC-a, i Aleksandar Medvedev, zamjenik generalnog direktora Gazproma, potpisali sporazum u prisustvu Mahmouda Vaezija, ministra komunikacija Irana, i Aleksandra Novaka, ministra energetike Rusije.

Među ključnim odredbama memoranduma između nacionalnih kompanija dviju zemalja jesu saradnja na istraživanju i eksploataciji, bušenju i razvoju bunara i naftnih polja.

Sporazum, također, predviđa razmjenu iskustava u petrohemijskoj industriji, kao i onih vezanih za tehnologije skladištenja i transporta petrohemijskih proizvoda.

Težak period pred naftnom industrijom

Potraga za investitorima nije lak zadatak jer je iranska naftna industrija kičma iranske ekonomije, a pretrpjela je teške posljedice uvođenjem međunarodnih sankcija protiv ove zemlje.

Izvoz nafte je prepolovljen.

Osim razvoja novih nalazišta, Iran se nada da će pomoću stranih investicija modernizirati postojeću infrastrukturu.

Naftna industrija igra glavnu ulogu u ekonomskom razvoju ove zemlje, a bogate rezerve, osim ruskog Gazproma, našle su se na meti Royal Dutch Shella i drugih svjetskih naftnih kompanija.

Dok se službenici suzdržavaju od isticanja iranskih slabosti, insistirajući na tome da je zemlja imuna na pritiske iz inozemstva, izbor Donalda Trumpa za prvog čovjeka SAD-a sigurno će donijeti novi period tenzija, što bi se moglo odraziti na napore Irana da se priključi svjetskom tržištu.

Izvor: Al Jazeera i agencije