Najniža stopa rasta kineske ekonomije u 25 godina

Kineska ekonomija zabilježila je u 2015. godini rast od 6,9 posto, pokazuju podaci o bruto domaćem proizvodu objavljeni u utorak, što je najniži stepen rasta u posljednjih 25 godina.

Kineski lideri pokušavaju umanjiti ovisnost o trgovini i investicijama njegujući sporiji, više samoodrživi rast zasnovan na domaćoj potrošnji i uslugama.

No, neočekivani oštri pad u protekle dvije godine izaziva strahove od politički opasnog povećanja u gubicima poslova.

Zvanični Peking odgovorio je smanjenjem kamatnih stopa i poduzimanjem drugih koraka kako bi osnažio rast.

Godišnji rast u 2015. bio je najslabiji od nametanja sankcija Kini nakon razbijanja prodemokratskih demonstracija na trgu Tiananmen 1990. godine, kada je iznosio 3,8 posto.

Težak zadatak

Cifre u periodu oktobar – decembar pokazale su najniži kvartalni rast od okončanja svjetske finansijske krize, kada je rast u prvom kvartalu 2009. godine iznosio 6,1 posto.

Rast u periodu juli – septembar 2009. godine iznosio je 6,9 posto.

“Međunarodna situacija ostaje složena. Restruktuiranje i nadogradnja je proces uspinjanja, a sve dublja reforma je težak zadatak”, kazao je Wang Baoan, komesar Nacionalnog statističkog biroa.

Tony Nash, glavni ekonomist kompanije Complete Intelligence Consultancy, ističe da je, iako je riječ o slabljenju rasta, kineska ekonomija snažnije rasla nego kod većine država.

“Kina ima strukturnih problema i cifre BDP-a promašile su plan, no rast od 6,9 posto nije nešto zbog čega se treba brinuti”, izjavio je za Al Jazeeru.

Optimističnije od realnog

Profesor Hu Xingdou sa pekinškog Instituta za tehnologiju smatra kako zvanične cifre pokazuju optimističniju sliku aktuelnog stanja u Kini.

“Riječ je o procjeni i uzorcima koje su sakupili iz kompanija u državnom vlasništvu. Stoga, rezultat je bolji od stvarne situacije”, rekao je za agenciju DPA.

Jedan analitičar kaže kako će nastaviti slabljenje rasta.

“Trenutno stanje ekonomije nije dobro. Predviđam da će stopa rasta za ovu godinu biti maksimalno 6,5 posto”, naveo je He Xiaoyu, procesor na Centralnom univerzitetu za finansije i ekonomiju u Pekingu.

Izvor: Al Jazeera i agencije