Ukidanjem sankcija Iran se vratio na svjetska tržišta

Ukidanje sankcija znači povratak Irana na svjetska tržišta nakon godina izolacije, a međunarodne sankcije godinama su gušile ekonomiju Irana.

Zabrana poslovanja sa iranskim bankama, uvoz iranske nafte, i zamrzavanje državne i privatne imovine – sve to doprinijelo je sporom, čak i negativnom ekonomskom rastu Irana.

Ali ta ograničenja konačno su ukinuta.

“Ukidanje sankcija će, prije svega imati pozitivan psihološki efekat na Irance. Privući će brojne investitore iranskoj ekonomiji, strane i domaće, kojima je ranije bila nametnuta zabrana ili koji su samo čekali pravi trenutak da počnu ulagati“, ističe Bijan Khajehpour iz konsultantske kompanije Atieh International.

Iranska vlada je pristala da ograniči razvoj nuklearnog programa u zamjenu za povratak na energetska i finansijska tržišta.

Bit će joj omogućen i pristup zamrznutoj imovini vrijednoj milijarde dolara.

Privući strana ulaganja

Sada se postavlja pitanje kako će iranski zvaničnici iskoristiti novonastalu situaciju.

Iranski predsjednik je ranije izjavio da želi privući strana ulaganja, proširiti sektore koji se bave naftom i prirodnim gasom i razvijati druge grane ekonomije.

Sporazum nije mogao doći u boljem trenutku, jer se narednog mjeseca održavaju parlamentarni izbori.

“Poručujem velikom iranskom narodu da će, uz Božiju pomoć, sankcije biti ukinute u januaru, te da će vlada ispuniti jedno od svojih predizbornih obećanja. Okovi sankcija bit će uklonjeni sa iranske ekonomije i put ka intenzivnijoj interakciji sa svijetom bit će otvoren“, rekao je tada iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Iranu su promjene neophodne.

Ekonomska izolacija dovela je do slabljenja valute, rasta inflacije i zatvaranja radnih mjesta.

Iran je i tržište sa 80 miliona potencijalnih potrošača za strane kompanije, ali napredak neće biti brz.

“Interes za ulaganje u Iran kao veliku ekonomiju koja se pojavljuje na tržištu – postoji. Ali tempo kojim će se to odvijati, održavanje neophodnih pregovora i pokretanje operacionog procesa bit će sporiji nego što mnogi očekuju u ovoj fazi“, zaključio je Khajehpout.

Provedbu sporazuma mnogi nazivaju pozitivnim korakom ka reintegraciji Irana u globalnu ekonomiju. Ali to ne znači i poboljšanje odnosa sa Zapadom preko noći.

Iranska vojska nedavno je izvela dva testiranja balističkih projektila, što je u Washingtonu rezultiralo pričom o mogućim novim sankcijama.

Izvor: Al Jazeera