Tajland na pragu recesije

Nedavni bombaški napadi i političke tenzije dodatno su pojačali pritisak na tajlandsku ekonomiju. Domaća potrošnja je u drastičnom padu, a negativne posljedice osjete se i na izvozu.

Vlada, koju predvode vojni generali, okupila je tim ekonomskih savjetnika kako bi spriječila ekonomski krah sličan onom iz devedesetih godina, koji je za sobom povukao i ostale azijske ekonomije.

Kupiti ili ne? Odluka nije jednostavna. Oklijevanje kupaca u jednom marketu u Bangkoku odraz je sve težih problema tajlandske ekonomije.

Izvoz, investicije i domaća potrošnja bilježe velike minuse. U padu je i industrijska proizvodnja. Sudeći prema brojkama, Tajland je na pragu velike recesije.

Građani su zabrinuti.

Program ekonomskih reformi

“Ne vidimo niti jedan pozitivan indikator koji bi ove godine mogao pomoći ekonomiji. Strategija Vlade također nije jasno definirana. Nadamo se da će država što prije početi s konkretnim projektima kako bi se ojačala kupovna moć običnih građana”, kaže Warunee Kitjaroenpoonsi, direktorica supercentra “Big C”.

Vojne vlasti okupile su više od 20 ekonomskih eksperata u komitet čiji je cilj sastavljanje programa ekonomskih reformi.

U međuvremenu, prognoze ekonomskog rasta mijenjaju se iz dana u dan – na gore. To je neobično, budući da su se ekonomije jugoistočne Azije integrirale kako bi stimulirale trgovinu i investicije.

“Najoptimističniji scenario je da u narednih pet godina postignemo ekonomski rast od tri posto. Poređenja radi, Brunejima je ovaj postotak najpesimističnija prognoza”, kaže ekonomist Somjai Pakapakwiwat.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera