Pacifički prsten – korist svima ili udar na radnike

Ministri trgovine 12 zemalja takozvanog Pacifičkog prstena, na Havajima će u iduća četiri dana održati sastanke iza zatvorenih vrata. Pokušavaju finalizirati ambiciozni trgovinski sporazum, poznat kao transpacifičko partnerstvo. Ali, ni pregovorima koji su trajali 10 godina pojedine države nisu uspjele riješiti velike nesuglasice.

Havaji, čuveni zbog sunca, mora, pijeska i surfera, postali su scena na kojoj bi mogao biti postignut najveći međunarodni trgovinski sporazum ikada. Tome se barem nadaju pregovarači iz 12 pacifičkih država. 

“Svi smo prepoznali korist koju će Partnerstvo donijeti našoj regiji, stanovnicima – poslovi, rast, plaće… To je platforma za zbližavanje naših nacija”, rekao je Michael Froman, trgovinski predstavnik SAD-a.

Očekuje se rast ekonomija

Ukoliko dogovor bude postignut, smatraju njegove pristaše, trebao bi potaknuti rast ekonomija svih uključenih država. Rast izvoza odjeće iz Vijetnama, od kojeg ta zemlja najviše očekuje, mogao bi podići tamošnji bruto domaći proizvod za 14 posto. Ostale države očekuju skromniji rast. Sjedinjene Američke Države, primjerice, 0,4 posto.

Protivnici sporazuma tvrde da njegovi troškovi korist guraju u drugi plan. Pri tome misle na gubitke poslova u državama sa skupljom radnom snagom, štetu koju će pretrpjeti okoliš, jer će države spuštati vlastite standarde kako bi se takmičile s konkurentima, skuplje lijekove, budući da će farmaceutskim kompanijama biti odobreno pravo ekskluzivne proizvodnje na duže periode i jačanje utjecaja korporacija na vlade, jer će ih moći tužiti zbog eventualnih izmjena zakona koje štete njihovom profitu.

“Ovo je, zapravo, utrka prema dolje. Navest će nas da se uzajamno natječemo i da se odreknemo zaštite okoliša i radničkih prava, za koje smo se toliko dugo borili”, smatra američka aktivistkinja Marti Towsend.

Mnogi prigovaraju i zbog tajnosti razgovora, kojima pristup imaju vlade i industrijski predstavnici, za razliku od javnosti. Vrata su čvrsto zatvorena. Razgovori imaju i političku dimenziju, a naročito upada u oči izostanak kineskih predstavnika. 

Bilo kakav dogovor

“Ovo nije toliko veliki sporazum kada je riječ o brojkama, ali njegov geopolitički kontekst je značajan za Japan, koji bi trebao postati pandan rastućoj snazi Kine”, kaže novinar Sohei Ide.

I Sjedinjene Američke Države žele postaviti okvir i pravila za regionalnu trgovinu, bez kineskog utjecaja.

“Ministri trgovine željeli bi objaviti da je postignut bilo kakav dogovor. Konferencija za novinare je sazvana u petak. Ali, uz ovako složene razgovore ne postoje garancije. A sve što dogovore, morat će potvrditi nacionalne vlade, kao i američki Kongres”, javlja iz Mauija reporter Al Jazeere, Andrew Thomas.

Izvor: Al Jazeera