Gubitak Air Francea zbog napada 50 miliona eura

Sadašnji trend rezervacija karata je u skladu s progresivnim oporavkom (EPA)

Napadi u Parizu 13. novembra odnijeli su aviokompaniji Air France KLM gotovo 50 miliona eura prošlomjesečnih prihoda, ali avioprijevoznik očekuje da će do kraja decembra taj negativan efekt nadoknaditi.

Francusko-holandska aviotransportna grupacija saopćila je da su napadi, u kojima je ubijeno 130 ljudi, u novembru značajno utjecali na prijevoz putnika u Pariz i iz glavnog grada Francuske, prenosi AFP.

Avioni Air Francea su prevezli znatno više putnika u “grad svjetlosti” i iz njega istog mjeseca 2014. godine, ali je poslije oružanih napada saobraćaj pao ispod prošlogodišnje stope.

“Negativan utjecaj napada u Parizu na ukupne prihode u novembru procjenjuje se na približno 50 miliona eura [54 miliona dolara]”, navodi se u ažuriranom izvještaju o mjesečnom saobraćaju te aviokompanije.

Progresivni oporavak

“Sadašnji trend rezervacija karata u skladu je s progresivnim oporavkom, uključujući vrlo ograničen utjecaj na obim saobraćaja poslije decembra 2015. godine”, navodi se u izvještaju.

Iznos 50 miliona eura samo je 0,2 posto lanjskog ukupnog godišnjeg prihoda, ali bez sumnje predstavlja mnogo veći procent u prihodima koje je kompanija zaradila na svojim ključnim čvorištima u Parizu, mada avioprijevoznik nije objavio te podatke.

Novembarski pokazatelji Air Francea idu “ruku pod ruku” s podacima koje su registrirali pariski hoteli i prodavnice, koji su zabilježili oštar pad poslovanja odmah poslije napada, ali se situacija počela polako vraćati u normalu.

Budući da turizam učestvuje sa sedam posto u bruto domaćem proizvodu Francuske, koja kotira kao vodeća turistička destinacija u svijetu, postoji velika bojazan da bi novembarski napadi mogli utjecati na slabljenje ionako anemičnog rasta domaće ekonomije, navodi AFP.

Izvor: Agencije