Britanija i Kina najavile projekte od 46 milijardi dolara

Velika Britanija i Kina dogovorile su zajedničku izgradnju nuklearne elektrane u Britaniji, koja bi trebala početi s radom 2025. Tokom četverodnevne posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga, očekuje se da će dvije zemlje potpisati sporazume vrijedne približno 46 milijardi dolara.

Posjeta kineskog predsjednika praćena je raskošnom dobrodošlicom britanskih domaćina. Crveni tepih za predsjednika Xija i povorka s kraljicom praćena počasnom salvom. Na početku njegove četverodnevne posjete pružena mu je rijetka čast obraćanja u oba doma Parlamenta.

“Parlamentarci su krema društva. Nadam se da ćete nastaviti promovirati britanske odnose s Kinom, jačati naše prijateljstvo i podržavati našu saradnju. Također, nadam se da ćete graditi most razumijevanja i saradnje, s ciljem njegovanja još svjetlije i obećavajuće budućnosti naših bilateralnih veza” kazao je predsjednik Kine.

Pretežno ceremonijalan dan prije nego što obje strane pređu na posao. Ministri, kojima je potreban novac za projekte od brzih željezničkih poveznica do nuklearnih elektrana, očekuju da će Xi odobriti više od 45 milijardi dolara u trgovinskim i investicijskim sporazumima.

Banket bez princa Charlesa

“Bit će velikih nagovještaja u pogledu energije, transporta, zdravstva, finansiranja velikog spektra poslova, i to je prilika za uključivanje različitih nivoa”, kazao je parlamentarac Richard Graham.

Ali, ne žele svi blisku vezu s Kinom. Ispred Bakingemske palače protestirale su grupe za ljudska prava, zabrinute što Velika Britanija stavlja novac ispred morala.

“U posljednje tri godine, od kako je Xi preuzeo moć, desilo se pogoršanje u ionako lošoj situaciji s ljudskim pravima. Vidjeli smo nemilosrdan obračun s aktivistima za ljudska prava, advokatima i kritičarima Vlade. Nekoliko je stotina uhapšenih, neki su i dalje u pritvoru, mnogi nisu imali pristup advokatima”, zaključio je David Mepham, direktor Human Rights Watcha u Velikoj Britaniji.

Kraj prvog dana posjete kineskog predsjednika obilježen je državnim banketom u Bakingemskoj palači, gdje ljudska prava vjerovatno nisu bila tema razgovora. A princ Charles, dugogodišnji prijatelj i pristalica tibetanskog duhovnog vođe dalaj-lame, unaprijed je najavio da neće prisustvovati ceremoniji.

Izvor: Al Jazeera