Adria Airways opet ponuđen na prodaju

Kompanija je posljednjih godina bila u gubicima i teškoćama zbog dugova (Reuters)

Slovenski državni holding (SDH) objavio je da je potpisao sporazum o zajedničkom nastupu temeljem kojega će se krenuti u prodaju 91,58 posto dionica nacionalne zrakoplovne tvrtke Adria Airways.

Sporazum o zajedničkom nastupu u novom pokušaju prodaje potpisali su SDH, koji upravlja državnom imovinom, državni fond PDP i tzv. loša banka, državna ustanova koja upravlja lošim potraživanjima komercijalnih banaka, pa i onih koje su vjerovnici Adrije Airwaysa.

Prvi pokušaj prodaje kompanije, u kojoj je najveći vlasnik država, prije tri godine nije uspio.

Vlasnički udio države u kompaniji je skoro 70 posto, a u novom prodajnom postupku sudjeluje i najveći udio ostalih vlasnika koji, skupa s državom, imaju ukupno 91,58 posto dionica slovenske nacionalne zrakoplovne tvrtke.

Uprava Adria Airwaysa smatra da je u slučaju da se nađe strateški kupac najrealnije da to bude neka tvrtka iz Europske unije, budući da, prema europskim propisima, kompanija iz neke treće države ne može preuzeti više od 49 posto vlasništva u nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji.

Prodaju i avione

Adria Airways stavljena je prije dvije godine na listu 15 tvrtki i banaka u većinskom vlasništvu države koje su namijenjene privatizaciji.

Kompanija je posljednjih godina bila u gubicima i teškoćama zbog dugova, a više ju je puta dokapitalizirala država.

Početkom prosinca Adria Airways je prodala dva zrakoplova iz svoje flote kako bi osigurala tekuću likvidnost u zimskim mjesecima i tako, po navodima slovenskih medija, izbjegla mogući stečaj.

Financijski rezultati za prošlu godinu još nisu poznati, a uprava očekuje da bi se mogli kretati oko “pozitivne nule”.

U prvih deset mjeseci 2014. zrakoplovima Adria Airwaysa prevezeno je više od 960.000 putnika, a na godišnjoj se razini očekuje rast broja prevezenih putnika za gotovo sedam posto.

Izvor: Agencije